Glas Javnosti

Nema više povlastica za Kinu: EU uvela tarife kineskim prozvodima

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija uvela je tarife kineskim proizvođačima materijala od staklenih vlakana koji se proizvode u Kini i Egiptu.

EU navodu da su koristili nefer subvencije koje su im omogućile prodaju po preterano niskim cenama u Evropi.

Evropska komisija, koja kontroliše trgovinsku politiku u 27-članom bloku, saopštila je danas da su kineske kompanije dobile pozajmice po povlašćenim uslovima, zemljište i struju po veštački niskim cenama, kao i razne donacije i poreske olakšice.

Tarife se odnose i na dve egipatske podružnice kineske državne korporacije Čajna Nešenal Bilding Matirijals (CNBM), što je prvi put da je EU istražila da li kinesku pomoć koriste i njihove kompanije smeštene u inostranstvu. Do sada su obično razmatrane samo subvencije države domaćina.

Zajedno sa povezanim antidumping dažbinama, EU će sada primenjivati tarife u rasponu od 30 do 99,7 procenata, pri čemu će više stope biti za kompanije sa sedištem u Kini a niže za proizvodnju u Egiptu, navodi se u službenom glasniku EU.

Tarife će važiti retroaktivno od 22. januara.

Evropska komisija je utvrdila da je tržišni udeo proizvođača iz Kini i Egipta u EU porastao u 2018. godini na 31 odsto sa 23 procenta 2015. godine, dok im je prosečna prodajna cena pala za 14 posto, navodi britanska agencija.

Materijali od staklenih vlakana imaju širok spektar primene, između ostalog kod proizvoda kao što su lopatice za vetroturbine, čamci, kamioni i sportska oprema.

Proizvodnjom fiberglasa u Evropi bave se belgijski Ovens CorningFiberglas, francuski Šomara, nemački Zertek i finski Ahlstrom-Munkzjo.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR