Glas Javnosti

NEMA KOMPROMISA : Japan se sprema da ispusti kontaminiranu vodu iz Fukušime u okean, Kina se buni

Svet
Autor: Glas javnosti

Izveštaj koji je objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne može da posluži kao "štit" ili "zeleno svetlo" za Japan da ispušta nuklearno kontaminiranu vodu u okean, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Ovaj izveštaj ne odražava u potpunosti mišljenja svih eksperata uključenih u rad na ocenjivanju, a relevantne zaključke nisu jednoglasno odobrili svi veštaci, navodi se u saopštenju objavljenom u utorak, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Ministarstvo je saopštilo da IAEA nije preispitala legitimnost japanskog plana za pražnjenje mora, nije procenila dugoročnu efikasnost japanske opreme za prečišćavanje, kao i da nije potvrdila autentičnost i tačnost podataka o nuklearno kontaminiranoj vodi. Postoje ograničenja i jednostranost u relevantnim zaključcima.

Ministarstvo je primetilo da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao da revizija agencije na zahtev japanske vlade ne navodi da Japanu treba dati podršku da nastavi sa svojim planom.

„Sadržaj izveštaja neće sprečiti Japan da izbaci milione tona kontaminirane vode iz Fukušime u Tihi okean u narednih 30 godina“, saopštilo je ministarstvo.

„U izveštaju se ne navodi da li japanska oprema za prečišćavanje može da ostane dugoročno efikasna niti kakav je uticaj dugoročne akumulacije radionuklida na morsko okruženje, bezbednost hrane i javno zdravlje“, dodaje se.

Ministarstvo je saopštilo da je Japan dobio pomoć od sveta 12 godina posle nuklearne nesreće u Fukušimi. Danas je, međutim, zemlja izabrala da rizik od nuklearne kontaminacije prenese na celo čovečanstvo.

Konvencija Ujedinjenih nacija o Zakonu na moru uspostavlja obavezu zaštite i očuvanja morske sredine. A Londonska konvencija usvojena 1972. zabranjuje bacanje radioaktivnog otpada u more kroz veštačke strukture.

Japan je prekršio svoju međunarodnu moralnu odgovornost i obaveze prema međunarodnom pravu, saopštilo je Ministarstvo.

„Kina još jednom poziva Japan da prekine svoj plan ispuštanja nuklearno kontaminirane vode u more i poziva Japan da njome rukuju na naučan, bezbedan i transparentan način“, navode iz kineskog ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da Kina poziva Japan da sarađuje sa IAEA i uspostavi dugoročni mehanizam međunarodnog nadzora uz učešće japanskih suseda i drugih zainteresovanih strana što je pre moguće.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR