Glas Javnosti

NEKADAŠNJI ŠEF MOSSADA: Hoće li Iran iskoristiti atomsku bombu i da li je Izrael spreman za odgovor?

Svet
Autor: Glas Javnosti

Bivši direktor izraelske obaveštajne službe Mossad Shabtai Shavit, dao je zanimljiv intervju za izraelski medij The Times of Israel. Shavit je bio 7. od ukupno 12 šefova Mossada, a na toj je dužnosti radio od 1989.-1996. godine, više nego kompetentna osoba za razgovor o brojnim bliskoistočnim temama, pre svega onima vezanim uz Iran i izraelske odnose s tom zemljom.

Upravo je ta tema, pre svega navodna iranska nastojanja za proizvodnjom atomske bombe (što Teheran negira) i dominirala u razgovoru pa smo se u prevodu na nju primarno i fokusirali.

Nekadašnji prvi izraelski obaveštajac u tom smislu daje uravnoteženu ocenu, prema kojoj se ne sme vojno napasti Iran, već „uspostaviti realno sprečavanje“ te zemlje u spomenutoj nameri.

-Dozvolite mi najpre kazati, da ja o tim pitanjima ne govorim kao političar i javni delatnik, već kao obaveštajac. Obaveštajni časnik, koji opskrbljuje osobe koje donose rešenja, opskrbljuje političko vodstvo ne samo obaveštajnim informacijama, već i procenama, čak i preporukama. Meni nije dozvoljeno tražiti bolje scenarije, pozitivne scenarije. Ja nemam izbora. Moram se orjentisati na pogoršanje razvoja stanja… Najlošiji scenarij sastoji se od toga da Iran ne odustane od svoje odluke, svoje odlučnosti za doseg potencijala nuklearnog oružja“, kazao je Shabtai Shavit.

Njihov (iranski) glavni temelj glasi: „Ja želim imati bombu, kako bih je bacio na Tel Aviv“. Kada oni govore o nužnost posedovanja atomske bombe „za svoj imunitet“, to se ne odnosi  „samo protiv Izraela“, već i „protiv SAD-a i Turske“, naglasio je bivši čelnik Mossada.  Ako Iran dobije atomsku bombu, on će također pobediti i Tursku, nastavlja iznositi svoje mišljenje bivši izraelski obaveštajac. „Njihove se vođe sastaju (predsednici Rouhani i Erdogan, op. a.). Oni razmenjuju posete. Sve je to lepo. Ali u osnovi, te dve zemlje se bore za hegemoniju na Bliskom istoku“, rekao je dalje.

-Ja nisam od onih koji govore, kako će, u onaj trenutak, kada se kod njih pojavi bomba, oni fizički pretiti postojanju Izraela. Ne. Ali država s bombom može nju iskoristiti za izgradnju svemoćnih osovina uticaja za potporu svojih interesa. Nama ne treba govoriti Irancima i čitavom svetu: „Slušajte, mi vam nećemo dozvoliti dobiti bombu“. To bi značilo kako ćemo mi početi vojnu operaciju da bismo uništili ono što oni već imaju. Ja ne mislim kako je to pravilna politika, jer, kada vi pretite, vi morate biti spremni delovati… Zato je pričuvna varijanta – izgraditi realno sprečavanje. To znači, kako se mi moramo uveriti da imamo takve mogućnosti, kao bismo, ako vi (Iranci) odednom skrenete s uma i poželite uporabiti bombu protiv nas, tada Iran prestao postojati. Cena, koju vi morate platiti ako želite iskoristiti tu mogućnost protiv nas, biće neprihvatljivo visoka- izjavio je u intervjuu za The Times of Israel  bivši šef Mossada Shabtai Shavit.

(Izvor: Geopolitika.news)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR