Glas Javnosti

NEIZVESNOST NA TRŽIŠTU: Evropske zemlje u trci kupovine energenata za sledeću zimu

Svet
Autor: Glas javnosti

Na našim pumpama gorivo je pojeftinilo - evrodizel za četiri dinara, litar je 190 dinara, a benzin za tri dinara i košta 174 dinara. To je posledica pada cene sirove nafte za više od 10 USD za barel. Iako je i gas jeftiniji, neizvesnost na energetskom tržitu raste, pa ne čudi što su evropske zemlje već u trci kupovine energenata za sledeću grejnu sezonu.

Ograničenje cena najtraženijih derivata produženo je do kraja marta. Iako je cena barela pala na nivo od decembra 2021. i ispod je 75 USD, u naftnim kompanijama garantuju redovno snabdevanje, a dalje kretanje cena je kažu - nepredvidivo. Posle embarga na rusku naftu, berze su munjevito odregovale i na potrese na bankarskom tržištu.
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da je samo dva dana neizvesnosti na svetskom finasijskom tržištu izazvalo pad potražnje za derivatima a samim tim i za sirovom naftom, piše portal Ekapija.

- U jednom danu cena kotacije dizela su pale za više od 70 USD po toni. I ne pamti se tako velika promena. Ali istovremeno sutradan kotacije su počele da rastu. Znači to je vrlo nestabilno tržište - kaže Mićović.
I cena gasa je pala na nivo od pre godinu i po - na 42 EUR za megavat sat. Popunjenost evropskih skladišta je oko 55%. U Srbijagasu tvrde da već rade na obezbeđivanju zaliha u Banatskom dvoru i zakupljenih skladišta u Mađarskoj.
- To radimo iz dva razloga - dobre su cene i na berzi i po naftnoj formuli i ne daj Bože da dođe do nekih terorističkih akata i u Crnom moru ili već gde, mnoge projekcije govore da će biti eskalacije sukoba. Trenutna cena gasa je 500 EUR za 1.000 kubika gasa. Fjučersi, dakle ono što se predviđa da će biti cena gasa, ne divljaju, ne rastu, ne pokazuju da će biti nekih bitnih promena - rekao je Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

Evropska unija priprema prve zajedničke kupovine gasa – ove sedmice počela je registracija članica koje žele da zajedničkom nabavkom izađu na tržište.
- Tražimo da dobijemo najbolje cene i najbolje uslove sa globalnih tržišta. Prvi put u istoriji zajednička kupovina gasa za potrošače Evropske unije biće već u maju i to će nam osigurati, ne samo snabdevanje, već i niže cene energije što je ključno za naše porodice, ali i konkurentnost naše industrije - kaže Maroš Ševčović, potpredsednik Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i predviđanja.
Iako Brisel čini sve da zaobiđe rusku naftu i gas, analize pokazuju - samo u prvoj polovini marta Gazprom je povećao isporuke Evropi za 6%.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR