Glas Javnosti

NEBULOZNO! Zbog rata u Ukrajini Italijani plaćaju kilogram hleba i do 10 evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Rat u Ukrajini je doneo poremećaje na svim nivoima, a prema najnovijim podacima, cena hleba u Italiji je višestruko porasla, pa kilogram negde dostiže čak deset evra.

Već nakon samo jedne nedelje rata u Ukrajini cena kukuruza u Italiji, koja uvozi čak 64 odsto pšenice, porasla je za 17 procenata, a soja za prehranu životinja za šest odsto, pokazuje analiza Koldiretija - najvećeg udruženja za zastupanje i pomoć italijanskoj poljoprivredi.

Do povećanja cena dovodi zatvaranje luka na Crnom moru koje sprečava isporuke i stvara nestašice na svetskom tržištu na kom Rusija i Ukrajina zajedno čine 29 odsto izvoza pšenice i 19 odsto kukuruza. Takođe, Italija je direktno pogođena jer uvozi 64 odsto pšenice dok je Ukrajina drugi dobavljač kukuruza ove zemlje sa više od 20 odsto.

- Ovo je trenutak velike neizvesnosti usled rata u Ukrajini. Mi ćemo se truditi da hleb ne nedostaje na stolovima Italijana i nadamo se da pekari neće podići cene s obzirom na to da znaju kroz šta prolaze porodice - izjavio je Mateo Kunsolo, predsednik Udruženja Pekara grada Milana i okoline, a prenosi RTS.

Prosečna cena hleba je 5,31 evro po kilogramu, dok je u gradu Forli dostigla 9, a u Ferari čak 9,8 evra za kilogram. Najjeftinije provincije su Napulj (maksimalno 2 evra), Kozenca (2,5 evra) i Benevento (2,65 evra). Što se tiče testenina, prosečan kilogram koštao je dva evra, a sada dostiže i cenu do 4,71 evro, koliko je u najskupljoj Kaljariji na Sardiniji.

Osim toga, u ovoj zemlji se beleži jako veliko povećanje cena benzina, ribe, voća i povrća, a istraživanja pokazuju da će svaka italijanska porodica za osnovne životne namirnice morati da izdvoji 1.719 evra više u 2022. godini u odnosu na prethodni period. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR