Glas Javnosti

NE ŽELE ILEGALNO STANOVNIŠTVO: Pakistan naložio Avganistancima sa nerešenim statusom da odu iz zemlje do 1. novembra

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekoliko stotina hiljada Avganistanaca koji ilegalno žive u Pakistanu imaju rok do 1. novembra da napuste zemlju, u suprotnom će biti vraćeni u zemlju porekla, saopštilo je danas pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Avganistanska ambasada u Islamabadu osudila je tu meru koju smatra „zlostavljanjem“, dok su odnosi između dva suseda veoma napeti otkako su talibani preuzeli vlast u Kabulu u avgustu 2021. godine.

Prema poslednjim podacima UN, Pakistan danas ima oko 1,3 miliona registrovanih avganistanskih izbeglica i 880.000 sa pravom da ostanu u zemlji.


Ali prema pakistanskom MUP-u, oko 1,7 miliona drugih Avganistanaca živi ilegalno u Pakistanu.

„Rok do 1. novembra dat je migrantima i strancima koji ilegalno žive u Pakistanu“, navelo je ministarstvo i dodalo da ukoliko do tada ne odu, ti stranci će biti deportovani.

Nekoliko miliona Avganistanaca pobeglo je u Pakistan tokom decenija rata koristeći samo svoje lične karte kao putnu ispravu.

Mnogi od njih su završili u kampovima sa ograničenim pristupom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju. To se ponovo desilo povratkom talibana na vlast.

Procenjuje se da je 600.000 Avganistanaca stiglo u Pakistan od avgusta 2021. Mnogi od njih traže azil u trećim zemljama.

Poslednjih meseci Pakistan se suočio sa porastom napada na svoju teritoriju, koje su uglavnom počinili pakistanski talibani iz organizacije TTP.

Islamabad optužuje avganistanske vlasti da podržavaju TTP, dok Kabul negira te optužbe.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR