Glas Javnosti

NE SAMO DA NE KRIJE NEGO I POZDRAVLJA: Stoltenberg objavio da NATO obučava ukrajinske pilote za upravljanje F-16!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovu vest je preneo generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pre susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

Nekoliko NATO zemalja je objavilo da je počelo sa obukom ukrajinskih vojnih pilota za upravljanje savremenim borbenim avionima, poput F-16, što otvara mogućnost da se razmotri odluka o njihovoj isporuci Ukrajini kada piloti budu spremni za to, navela je agencija Ukrinform. 

Ovu vest je preneo generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pre susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

"Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO-a da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam da na kraju odlučimo o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primer, F-16", rekao je Stoltenberg.

Printscreeen Youtube
foto: Glas javnosti

On je takođe pohvalio Dansku što je igrala vodeću ulogu u omogućavanju ovog sporazuma, nudeći obuku ukrajinskih pilota i nastavljajući da pruža značajnu podršku Ukrajini.

"Prerano je da se kaže kada će ova odluka da bude doneta. Ali činjenica da je obuka počela daje nam mogućnost da odlučimo i da isporučimo avione i tada će piloti moći da lete njima", istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je ranije ove nedelje posetio Vašington kako bi razgovarao sa američkim predsednikom o pripremama za NATO samit u Vilnjusu (11-12. jul).

Među glavnim temama razgovora bila je pomoć za Ukrajinu, potreba da se ojača ulaganje u odbranu NATO-a i druga važna pitanja za Alijansu.

Dvodnevni ministarski sastanak NATO-a počeo je danas u Briselu, a glavna tema će biti nastavak pomoći Ukrajini.

Glas javnosti/R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR