Glas Javnosti

NE ŠALE SE: Uganda uvodi smrtnu kaznu za homoseksualnost

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Ugande Joveri Museveni odbio je da potpiše kontroverzni zakon kojim se homoseksualnost kažnjava smrtnom kaznom i zahteva da se predlog zakona vrati u parlament kako bi bio dodatno postrožen.

Odluka je objavljena u četvrtak nakon sastanka predsednika i poslanika vladajuće stranke koji su odlučili da vrate zakon u nacionalnu skupštinu „s predlozima za njegovo poboljšanje“.

Glavni savetnik Denis Hamson Obua rekao je da se predsednik načelno složio da potpiše predlog zakona.


„Pre nego što se to učini, takođe se slažemo da će se predlog zakona vratiti kako bi se osnažile neke odredbe u skladu s našim najboljim praksama“, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Obua je rekao da će predsednik Museveni u utorak održati sastanak s parlamentarnim odborom za pravna i parlamentarna pitanja kako bi izradili amandmane.

Predsednik ima 30 dana da potpiše zloglasni zakon, vrati ga parlamentu na reviziju ili stavi veto i obavesti predsednika parlamenta. Međutim, može zakon može stupiti na snagu i bez predsednikovog pristanka u slučaju da ga predsednik dva puta vrati na doradu u parlament.

14 godina za „pokušaj“

Trenutni nacrt zakona propisuje smrtne i doživotne zatvorske kazne za homoseksualne odnose, do 14 godina za „pokušaj homoseksualnosti“ i 20 godina zatvora za „promovisanje i finansiranje istopolnih aktivnosti“.


Ranija verzija predloga zakona izazvala je široku međunarodnu kritiku, a kasnije ju je poništio Ustavni sud Ugande zbog proceduralnih razloga. U Ugandi, konzervativnoj kršćanskoj istočnoafričkoj zemlji, homoseksualni seks već sada je kažnjiv doživotnim zakonom.

Predlog zakona, koji je šef UN-a za ljudska prava Volker Türk, prošlog meseca opisao je kao šokantan i diskriminišući, usvojen je gotovo jednoglasno od 389 poslanika 21. marta, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR