Glas Javnosti

NAZVALI JE PO KEKSU: Belgijanci otkrili novu planetu sličnu Zemlji

Svet
Autor: Glas javnosti

Naučnici sa Univerziteta u Liježu istakli su se nedavno otkrićem planete veličine Zemlje i nazvali je Spekulas (Speculoos-3 b), po čuvenom biskvitu koji se služi uz kafu ili čaj, preneo je danas portal Fokus na Belgiju.

Spekulas je udaljen od Zemlje više od 50 svetlosnih godina i spada u takozvane egzoplanete.

To je druga planeta otkrivena van Sunčevog sistema u Mlečnom putu, a od Zemlje je udaljena oko 55 svetlosnih godina. Naučnici smatraju da je to čak i relativno blizu, s obzirom da se Mlečni put prostire na oko 100.000 svetlosnih godina.


Spekulas-3 b po veličini je slična Zemlji i obilazi oko veoma hladne i male zvezde, takozvanog „crvenog patuljka“. Planeta obiđe svoju zvezdu za samo 17 sati.

Naučnici su otkrili da je deo planete uvek okrenut zvezdi, tako da je deo Spekulasa-3 b trajno obavijen svetlošću, a drugi u večnoj tami.

Za razliku od Zemlje, malo je verovatno da Spekulas-3 b ima atmosferu, jer je previše blizu svoje zvezde.

Planeta je zbog toga bukvalno bombardovana visokoenergetskim zračenjem, prima 16 puta više energije nego što Zemlja prima od Sunca. U takvim okolnostima život je praktično nemoguć, ali dalja istraživanja bi to trebalo da potvrde, preneo je belgijski portal.

Pored toga što planeta nosi ime po biskvitu, njen naziv Speculoos je zapravo skraćenica na engleskom za Search for Planets Eclipsing Ultracool Stars.

Taj projekat je pokrenuo Univerzitet u Liježu 2019. godine, u cilju otkrivanja nastanjivih egzoplaneta koje kruže oko najhladnijih i najmanjih uočljivih zvezda.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR