Glas Javnosti

NAUČNICI USPELI DA RAZVIJU PCR TEST ZA MAJMUNSKE BOGINJE: Šta dosad znamo o ovoj zaraznoj bolesti

Svet
Autor: Glas javnosti

Švajcarski farmaceutski gigant Roš objavio je da je razvio PCR testove za detektovanje virusa majmunskih boginja, posle pojave više slučajeva u regionima u svetu gde ta bolest nije uobičajena.

Testovi koje je Roš razvio nisu namenjeni široj javnosti već su raspoloživi radi istraživanja u većem delu sveta.

Testove je razvila Rošova filijala TIB Molbiol, kao odgovor na slučajeve zaraze majmunskih boginja koji su nedavno izazvale zabrinutost, navodi se u saopštenju.

- Roš je vrlo brzo razvio novu seriju testova za detektovanje virusa majmunske groznice i praćenja njenog širenja - rekao je direktor odjeljenja Dijagnostike u Rošu, navedeno je u saopštenju.

SZO: Pojačati nadzor zbog majmunskih boginja

Oko 200 potvrđenih i više od 100 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja otkriveno je do sada izvan zemalja u kojima se ovaj virus obično širi, rekao je danas zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i pozvao zemlje da pojačaju nadzor zbog ove zarazne bolesti.

Majmunske boginje predstavljaju blagu virusnu infekciju koja je endemska u afričkim zemljama Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji.
Nedavna pojava virusa koji izaziva ovo oboljenje u drugim zemljama izazvala je bojazan. 

Veruje se da je stopa smrtnosti used soja koji kruži globalno oko jedan odsto, ali za ovaj virus postoje efikasne vakcine i lekovi.

Epidemiolog iz SZO Marija van Kerhove rekla je na onlajn konferenciji za novinare da je virus do sada otkriven u više od 20 zemalja u kojima nije endemski i da ova agencija očekuje da će broj zaraženih rasti.

- Očekujemo da bude otkriveno još slučajeva. Tražimo od zemalja da pojačaju nadzor. Ovo je situacija koja se može obuzdati. Biće teško, ali situacija se može obuzdati u zemljama gde virus nije endemski - navela je Van Kerhove. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR