Glas Javnosti

Naučnici razvijaju NOVI LEK PROTIV KARCINOMA: TABLETE KOJE BUDE NADU

Svet
Autor: Glas javnosti

Počelo testiranje i na ljudima.

Američki naučnici su razvili lek u obliku tablete AOH1996, koji je u pretkliničkim ispitivanjima "uništavao" sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave ćelije nepromenjene, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Kako navode svetski mediji, počelo je testiranje i na ljudima. Da li ova tableta može biti ono svetlo na kraju tunela? Kako ćemo se ubuduće boriti protiv najtežih bolesti? Koliko ćemo čekati na zvaničnu upotrebu ovog leka, ako se dokaže da je delotvoran?

– Tokom svoje karijere sam mnogo puta čuo ovakve vesti, nažalost, uvek se ispostavilo da nije baš tako kao što se u momentu čini i kao što mediji prenose, verovatno željni senzacije. Da bismo dobili lek protiv karcinoma, osnovni uslov je da znamo šta je uzrok karcinoma, što ni dan-danas ne znamo, a drugo je da vidimo da li te maligne ćelije mogu da se drugačije ponašaju – izjavio je internista i onkolog dr Vladimir Kovčin u emisiji “Jutro”.

Ovde je vest interesantna jer su postigli selektivnost između malignih i zdravih ćelija, a ako je tačno, ako lek uništava samo maligne ćelije, tu je kvaka iz koje bi trebalo da dobijemo taj čudotvorni lek, dodao je.

– I dalje nisam baš ubeđen u potpunosti da je vest tačna. Sve te vesti su optimistične i daju nadu, ali ja sam i dalje skeptičan i mislim da smo daleko od definitivnog rešenja – izjavio je dr Kovčin.

Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR