Glas Javnosti

NAUČNICI POSTIGLI NEMOGUĆE : Objavljeno veliko dostignuće i napredak u nuklearnoj fuziji

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki naučnici najavili su veliki napredak u trci za praktičnom upotrebom nuklearne fuzije.

Fizičari su se bavili ovom tehnologijom decenijama jer obećava potencijalni izvor skoro neograničene čiste energije.

Istraživači su u utorak potvrdili da su prevazišli veliku barijeru - proizveli su više energije iz eksperimenta fuzije nego što su uložili.

Ali stručnjaci kažu da još treba preći dug put pre nego što fuzija počne da se koristi u domovima.

Eksperiment je održan u Nacionalnom postrojenju za paljenje u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor (LLNL) u Kaliforniji.

- Ovo je istorijsko dostignuće. U proteklih 60 godina hiljade ljudi su doprinele ovom poduhvatu i bila je potrebna prava vizija da nas dovede ovde - rekla je direktorka LLNL-a doktorka Kim Budil.

Nuklearna fuzija je opisana kao "sveti gral" proizvodnje energije. To je proces koji pokreće Sunce i druge zvezde.

Deluje tako što uzima parove svetlosnih atoma i spaja ih u jedno jezgro - ova "fuzija" oslobađa mnogo energije.

To je suprotno od nuklearne fisije, gde se teški atomi razdvajaju. Fisija je tehnologija koja se trenutno koristi u nuklearnim elektranama, ali proces takođe proizvodi mnogo otpada koji nastavlja da ispušta zračenje dugo vremena, što može biti opasno, pa se mora bezbedno čuvati.


Nuklearna fuzija proizvodi daleko više energije i samo male količine kratkotrajnog radioaktivnog otpada. I što je važno, proces ne proizvodi emisije gasova staklene bašte i stoga ne doprinosi klimatskim promenama piše 24sedam

Jedan od izazova jeste da forsiranje i održavanje elemenata zajedno u fuziji zahteva veoma velike temperature i pritisak. Do sada nijedan eksperiment nije uspeo da proizvede više energije od količine koja je uložena da bi funkcionisao.
Količina energije koju su generisali u ovom eksperimentu je mala - taman tolika da se prokuva nekoliko kotlića vode. Ali ono što predstavlja je od velike važnosti.

Za korak smo bliži budućnosti zasnovanoj na fuziji, ali je do nje put i dalje dug.

Ovaj eksperiment je koštao milijarde dolara. Fuzija nije jeftina, ali obećanje izvora čiste energije svakako će biti veliki podsticaj za prevazilaženje ovih izazova.

Nacionalno postrojenje za paljenje u Kaliforniji je eksperiment vredan 3,5 milijardi dolara.

Tamo se mala količina vodonika stavlja u kapsulu veličine zrna bibera, a zatim se moćni laser sa 192 zraka koristi za zagrevanje i kompresiju vodoničnog goriva.

Laser je toliko jak da može da zagreje kapsulu na 100 miliona stepeni Celzijusa, što je toplije od centra Sunca, i da je komprimuje na više od 100 milijardi puta više od Zemljine atmosfere.

Pod ovim silama kapsula počinje da implodira, primoravajući atome vodonika da se stapaju i oslobađaju energiju.

Najavljujući napredak, doktor Marvin Adams, zamenik administratora za programe odbrane u Nacionalnoj upravi za nuklearnu bezbednost SAD, rekao je da su laseri laboratorije doprineli sa 2,05 megadžula energije, što je tada proizvelo 3,15 megadžula izlazne energije fuzije.

- Fuzija je bila uzbudljiva za naučnike otkako su prvi otkrili šta dovodi do toga da Sunce sija. Ovi rezultati danas nas zaista stavljaju na put komercijalizacije tehnologije - rekla je za Bi-Bi-Si doktorka Melani Vindridž, izvršna direktorka kompanije „Fusion Energy Insights".

Profesor Džeremi P. Čitenden, profesor fizike plazme i ko-direktor Centra za studije inercijalne fuzije na Imperijal koledžu u Londonu, nazvao je to „trenutkom istinskog proboja“.

- To dokazuje da se do dugo traženog cilja, „svetog grala" fuzije, zaista može doći - rekao je on.

Ovo je osećanje koje izražavaju fizičari širom sveta, koji su pohvalili rad međunarodne naučne zajednice.

Jedna od glavnih prepreka daljem nastavku eksperimenta jeste smanjenje troškova i povećanje proizvodnje energije.

Eksperiment je bio u stanju da proizvede samo dovoljno energije da prokuva oko 15-20 kotlića i zahtevao je milijarde dolara ulaganja. I iako je dobio više energije nego što je laser uneo, nije proizveo energiju potrebnu da laseri rade, što je daleko veća količina energije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR