Glas Javnosti

Nato upozorava Rusiju: Spremni smo da odgovorimo na sve pretnje

Svet
Autor: Glas javnosti

Bez obzira na pandemiju Covid-19, NATO je spreman da odgovori na pretnje svih potencijalnih protivnika, uključujući Rusiju, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Prema njegovim rečima, trupe NATO bloka nastavljaju da štite svoje granice u uobičajenom režimu, prenosi „Dejli Telegraf“.

- Naša operativna pripravnost je očuvana, nije bila podrivena. Nastavljamo da patroliramo nebom i štitimo naše granice, a nastavljamo i naše misije i operacije. Pretnje i problemi s kojima se suočavamo ne nestaju zbog krize izazvane Kovidom-19 - istakao je Stoltenberg.

Prema pisanju lista, širenje infekcije izazvane Kovidom-19 primoralo je Alijansu da otkaže nekoliko obuka, od kojih i neke velike, kao što je „Zaštitnik 2020“.

Istovremeno, navodi se, Rusija, koju optužuju za sprovođenje dezinformacione kampanje o virusu korona i NATO-u, demonstrira svoju vojnu moć organizovanjem manevara pored granica članca Alijanse, kao i u britanskim vodama.

Prema pisanju lista, a po rečima generalnog sekretara NATO-a, Alijansa je na svojim granicama primetila „značajnu vojnu aktivnost“ ruskih Oružanih snaga. Proteklih nedelja su oružane snage NATO-a nekoliko puta presretale ruske vojne avione, a tokom nekoliko dana, brodovi Alijanse su pratili i „neobično prisustvo“ ruske vojne flote u Severnom moru.

Kako navodi „Dejli Telegraf“, Stoltenberg insistira na tome da epidemija nije uticala na operativnu pripravnost NATO-a i nije oslabila njegovu sposobnost za odbranu.

- Naš glavni zadatak je da osiguramo da ova zdravstvena kriza ne postane i bezbednosna kriza - izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.
On je još istakao, prenosi list, da ovaj Severnoatlantski savez mora da očuva svoje prisustvo ne samo na kopnu, već i u vazduhu i na vodi.

Stoltenbergov govor, piše „Dejli Telegraf“, prethodio je predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, koji će razgovarati o odgovoru na koronavirusnu krizu, koja je odnela živote 30 hiljada ljudi u Evropi. Očekuje se da će zvaničnici dati zajedničku izjavu kako bi upozorili Rusiju i „ostale potencijalne neprijatelje“ da Alijansa ostaje bitna vojno sposobna struktura.

Kako navodi ovaj list, zbog ograničenja putovanja i zasedanja, prouzrokovanih virusom korona, sastanak ministara će se održati posredstvom video-konferencijske veze – prvi put za 70 godina od postojanja NATO-a. Telefonska konferencija treba da signalizira potencijalnim neprijateljima da Alijansa namerava da radi u uobičajenom režimu, bez obzira na pandemiju.

Stoltenberg je takođe izjavio, piše list, da NATO pomaže u rešavanju krize virusa korona. Iako ovaj savez nema sopstvenu medicinsku opremu, deluje kao forum saveznika, omogućavajući im da potraže pomoć i pruža logističku podršku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR