Glas Javnosti

NATO pred raspadom: Hoće li svađa Turske i Francuske oko Libije konačno SLOMITI ALIJANSU?

Svet
Autor: Glas Javnosti

Rast napetosti između Francuske i Turske posle incidenta s ratnim brodovima dve zemlje ukazuje na slabosti i ograničenja NATO-a čije su članice ponekad na različitim stranama sukoba – u ovom slučaju u Libiji

SPOR Francuske i Turske u vezi s pomorskim tenzijama u Sredozemnom moru baca svetlo na napore NATO-a da održi red u svojim redovima, ograničenja vojnog saveza ako su njegove članice na suprotnim stranama sukoba, kao i slabosti NATO-a koji može delovati samo konsenzusom, ukazuje Asošiejted pres.
 

U središtu svađe dve zemlje je, ističe AP, pitanje treba li saveznici u NATO da poštuju embargo UN na oružje za Libiju.

Prema francuskim izveštajima o incidentu 10. juna na Sredozemlju, francuski brod Kurbe, delujući u sklopu operacije "Pomorski čuvar" za očuvanje bezbednosti mora na Mediteranu, našao se osvetljen radarom za ciljanje turskog ratnog broda.

To se desilo u trenutku prilaska Kurbea civilnom teretnom brodu pod zastavom Tanzanije za koji se, prema obaveštajnim podacima NATO-a, sumnjalo da je uključen u trgovinu oružjem do Libije. Nakon što je Turska negirala ove navode, francusko Ministarstvo odbrane podvuklo je da neće više učestvovati u operaciji sve dok saveznici ponovo ne traže embargo na oružje Libiji.

Iako ovo nije prvi put da se Turska našla u centru polemike u NATO-u i uprkos zabrinutosti zbog njenog smera i bliskih veza s Rusijom, Ankara ne može biti izbačena iz vojne organizacije jer, naglašava AP, ne postoji zakonski mehanizam i za odluke je potreban jednoglasni dogovor svih 30 zemalja članica.

Izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR