Glas Javnosti

NATO NE VERUJE TRAMPU: Amerika neće požuriti da povuče vojsku iz Nemačke

Svet
Autor: Glas javnosti

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a rekao je danas da ne misli da će Sjedinjene američke države (SAD) požuriti da povuku hiljade svojih vojnika iz Nemačke, rekavši da Vašington nije doneo konačnu odluku o tome kada će se i kako to dogoditi.

Američki predsednik Donald Tramp naredio je veliko smanjenje američkih trupa u Nemačkoj, sa oko 34.000 na 25.000 vojnika, iako su to kritikovali članovi njegove sopstvene stranke smatrajući da je to "poklon Rusiji" i pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti.

- Amerika je jasno stavila do znanja da nije donela konačnu odluku o tome kako i kada, rekao je Stoltenberg novinarima uoči video sastanka ministara odbrane NATO, na kome će se diskutovati i o tom pitanju.

 Stoltenberg je rekao da je razgovarao sa Trampom o tom potezu, ali da je u kontaktu i sa Nemačkom.

- Ono što je za mene važno jeste da održavamo odbranu i da održavamo čvrstu vezu između Severne Amerike i Evrope, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je Vašington poslednjih godina povećao vojno prisustvo u Evropi i da evropski saveznici troše više na odbranu.

Tramp je u ponedeljak napao Nemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući tu dugogodišnju saveznicu u NATO "delinkventom" jer nije postigla cilj koji su postavile sve članice 2014. godine da troše najmanje 2 odsto bruto-nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine.

Stoltenberg nije hteo da komentariše da li Trampova najava o povlačenju američkih trupa iz Nemačke ima veze sa predstojećim izborima u novembru.

(Izvor: Kurir/Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR