Glas Javnosti

NATO JE VEĆ JEDNOM POKRENUO RAT U EVROPI: Putin nakon sastanka sa nemačkim kancelarom: Napali su Jugoslaviju (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija ne želi rat u Evropi i ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO "sasvim slobodno i u svoju korist" tumače princip nedeljive bezbednosti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi.

Govoreći o pretnji ratom u Evropi, Putin je podsetio da je NATO već jednom pokrenuo rat na starom kontinentu protiv Jugoslavije.

- To je loš primer - rekao je Putin, istakavši da Rusija ne želi rat, stoga je i iznela predloge o bezbednosti u Evropi.



Govoreći o bezbednosnim garancijama koje traži Rusija od Zapada, ruski lider je istakao da Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist tumače princip nedeljive bezbednosti.


Kako je naveo, nasilno obuzdavanje Rusije od strane Zapada, Moskva doživljava kao pretnju bezbednosti zemlje.


Što se tiče "Severnog toka 2", on je komercijalni projekat koji je završen i spreman za rad.

Međutim, Putin je istakao da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ako bude potražnje i rentabilnosti.


Razgovor Putina i Šolca je trajao više od tri sata.

Pitanja rešiti dijalogom

Sva sporna pitanja koja se pojavljuju o odnosima između zemalja treba da budu rešena dijalogom, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.


On je tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izrazio zadovoljstvo zbog sastanka, jer je za njega posjeta Rusiji nešto posebno, imajući u vidu istoriju dve zemlje.

- Sada je očigledno, usled toliko zahtevne situacije u Evropi, da moramo lično da razgovaramo, kao što ste razgovarali sa mojim francuskim kolegom. Drago mi je da postoji mogućnost za takve pregovore, jer je ključno da se odnosi između zemalja uvek rešavaju dijalogom - istakao je Šolc.

Šolc je naglasio važnost ekonomske saradnje Berlina i Moskve, javio je TASS.

- Sjajno je što imamo vrlo dobre ekonomske veze - dodao je Šolc.

BONUS VIDEO: Ovo su stvarni rejtinzi političkih stranaka

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR