Glas Javnosti

NASTRADALI OD AVIONA: Stradale desetine flamingosa u Mumbaiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje 39 flamingosa stradalo je nakon što ih je udario avion u zapadnom indijskom gradu Mumbaiju, što je izazvalo zabrinutost i ljutnju među ekolozima.

Avion Emiratesa, u kom je bilo više od 300 putnika, bezbedno je sleteo u ponedeljak uveče nakon incidenta.

Zvaničnici kažu da još nije jasno da li su ptice skrenule sa svoje normalne rute i stale na putanju leta.


Incident je izazvao bes, a ekolozi za tragediju okrivljuju preteranu gradnju.

Svake godine hiljade flamingosa doleti u velikoj seobi u Mumbai u novembru, pretvarajući gradske močvare u svoj dom na nekoliko meseci.

Njihov kratki boravak u gradu omiljeni je događaj za meštane, koji se okupljaju u ogromnom broju kako bi se divili i fotografisali ružičaste posetioce.

Portparol Emiratesa rekao je lokalnim medijima da je njihov avion iz Dubaija za Mumbai imao bliski susret sa „naletom ptica pri sletanju“.

„Avion je bezbedno sleteo i svi putnici i posada iskrcali su se bez povreda. Međutim, nažalost, veliki broj flamingosa je izgubljen i Emirates sarađuje s vlastima po tom pitanju“, rekao je portparol.

Smrt flamingosa izašla je na videlo u ponedeljak kasno uveče nakon što je grupa dece u Ghatkoparu, predgrađu Mumbaija, uočile lešine na putu.

Stanovnici su tada rekli službenicima za zaštitu divljih životinja da su mrtvi flamingosi razbacani u krugu od 500 metara, piše Indian Express.

„Oko 29 mrtvih ptica pronađeno je u ponedeljak kasno uveče, a još deset u utorak ujutro“, rekao je šumar Amol Bhagvat za taj medij.

Ekolozi su lokalnim medijima rekli da je do nesreće možda došlo jer su ptice morale da promene putanju dok su letele prema obližnjem rezervatu.


Stalin D, ekolog, okrivio je električne kablove postavljene u tom području.

„Verovatno je da su flamingosi pokušavali da preskoče te vodove struje sa visokim naponom i da ih je avion zatekao nespremne i udario“, rekao je za Indian Express.

Incident je obnovio kritike oko građevinskih aktivnosti u blizini obalskih područja Mumbaija. Zaštitnici okoline već dugo izražavaju zabrinutost oko izgradnje aerodroma u Navi Mumbaiju – još jednom području poznatom po flamingosima.

Strahuju da bi prisustvo aerodroma, izgradnja i saobraćaj tamo mogli da dovedu do novih smrti flamingosa.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR