Glas Javnosti

Nastavljena evakuacija u Indoneziji zbog vulkanskog pepela i opasnosti od cunamija

Svet
Autor: Glas javnosti

Na indonežanskom ostrvu Sulavesi iz područja oko vulkana Ruang koji je eruptirao, nastavljena je evakuacija stanovništva zbog vulkanskog pepela, kamenja i opasnosti od cunamija.

Međunarodni aerodrom u gradu Manado, koji je udaljen manje od 100 kilometara od vulkana, i dalje je zatvoren zbog vulkanskog pepela u vazduhu.

Na satelitskim snimcima Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku vidi se da se pepeo proširio na zapad, severozapad, severoistok i jugoistok, pokrivajući Manado i severnu Minahasu, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja Indonezije.


Evakuacija je naređena za oko 11.000 ljudi, a za sad se iz tog područja sklonilo njih oko 1.000. Tim lokalnih vlasti obilazi sela blizu vulkana i čamcima evakuiše stanovnike u sigurnija područja.

Zvaničnici brinu da bi deo vulkana mogao da se odroni u more i izazove cunami, kao što se dogodilo 1871. godine. Centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa izdao je najviši nivo upozorenja nakon što je planina Ruang u sredu najmanje pet puta eruptirala.

Upozorenje za evakuaciju izdato je i na obližnjem ostrvu Tagulandang.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR