Glas Javnosti

NASILJE NA HAITIJU: Stotine zatvorenika pobegli iz zatvora i sukobili sa policijom

Svet
Autor: Glas javnosti

Stotine zatvorenika pobeglo je iz državnog zatvora Haitija u glavnom gradu Port o Prensu, nakon što je u subotu izbio sukob.

U postu na X, jedan od policijskih sindikata Haitija je zamolio da svi policajci u prestonici kioji imaju pristup automobilima i oružju pomognu policiji koja se bori da održi kontrolu nad zatvorom, i upozorio je da ako bi napadači bili uspešni – „gotovo je“.

„U glavnom gradu niko neće biti pošteđen jer će sada biti na snazi 3.000 dodatnih bandita“, navodi se u saopštenju.


Više bezbednosnih izvora u Port o Prensu izjavilo je za CNN da je najnoviji porast nasilja, koji je počeo u četvrtak, usmeren na policijske stanice, međunarodni aerodrom i Državni zatvor, bez presedana poslednjih godina.

U petak je vođa haićanske bande Džimi Šerizier, takođe poznat kao Barbecue (Roštilj), rekao da će nastaviti sa naporima da pokuša da svrgne premijera Ariela Henrija.

„Tražimo od haićanske nacionalne policije i vojske da preuzmu odgovornost i uhapse Ariela Henrija. Još jednom, stanovništvo nije naš neprijatelj; oružane grupe nisu vaš neprijatelj. Uhapsite Ariela Henrija i oslobodite zemlju. Sa ovim oružjem ćemo osloboditi zemlju, a ovo oružje će promeniti zemlju“, rekao je Šerizije.

On je bivši policajac koji je na čelu saveza bandi. Nalazi se pod sanckijama i Ujedinjenih nacija i Ministarstva finansija Sjedinjenih Država.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR