Glas Javnosti

NASA VIDNO ZABRINUTA: Milijarder šalje u svemir 30.000 satelita i rizikuje SUDAR LETELICA, svetu preti KATASTROFA?

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanija "Spejs iks" milijardera Ilona Maska planira da pošalje u orbitu čak 30.000 satelita, zbog čega je NASA izrazila veliku zabrinutost.

Naime, ova kompanija je dobila je odobrenje za 12.000 satelita koji služe za mrežu brzog interneta, a zatražili su i dozvolu za drugu generaciju, ukupno 30.000 satelita. Ovim povodom NASA je izrazila zabrinutost zbog mogućih "bliskih susreta" svemirskih letelica, ali i opasnosti od uticaja na naučne i misije sa ljudskom posadom u svemiru, prenosi Sputnjik.

Džonatan Mekdauel, astrofizičar Harvard-Smitsonijana rekao je da bi veliki broj satelita mogao da utiče na naučna istraživanja svemira.

- Mislim da nam je potrebno više iskustva sa nekoliko hiljada operativnih satelita pre nego što u orbitu postavimo na desetine hiljada - rekao je Mekdauel.

Maskova kompanija nije jedina, pošto i „Amazon“ firma drugog milijardera, Džefa Bezosa, ima planove za lansiranje više od 3.000 sličnih satelita kroz svoj „Projekat Kajper“ vredan 10 milijardi dolara. Ukoliko „Spejs iks“ dobije novu dozvolu, više od 10.000 Maskovih satelita moglo da se nađe na istoj visini kao njihov sistem „Kajper“.

BONUS VIDEO: FUDBALSKE ZVEZDE U RUKAMA SRPKINJE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR