Glas Javnosti

NASA NAŠLA TRAGOVE GRAĐEVINA NA MARSU? Rover "naleteo" na vrata - procenite sami! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

NASA rover "Kjuriositi" snimio je veoma zanimljiv prizor na Marsu prošle nedelje - pravilnu pravougaonu pukotinu u stenama, koja neodoljivo podseća na vrata ili ulaz koji vodi u podzemlje.

Prizor je snimljen prošle nedelje dok se rover penjao na planinu Šarp. Uprkos tome što ovakva fotografija budi maštu mnogima, posebno teoretičarima zavera, navodna "vrata" nisu ulaz u podzemni vanzemaljski svet.

- Prirodni fenomen je u pitanju. Prostor između dve pukotine u steni. Kjuriositi već neko vreme prolazi kroz područje koje se formiralo od drevnih peščanih dina - kaže naučnik iz "Mars Science Laboratory" Ašvin Vasavada za Gizmodo.Objasnio je da su frakture tek oko pola metra visoke i da su nastale kada su se peščane dine slegale tokom vremena, dok se pesak na površini Marsa pomerao.

One su sačinjene od peščara koji je bio izložen različitim pritiscima, zbog čega je negde napukao, pa su se formirale i ovakve pukotine pravilnog oblika.

- Frakture koje vidimo su većinom vertikalne. Ova pukotina je nastala ili kao rezultat dve vertikalne frakture između kojih je materijal vremenom odnesen ili je u pitanju jedna fraktura, a onda su se stene vremenom razmakle - ističe Vasavada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR