Glas Javnosti

NASA lansirala mali satelit za merenje toplote sa Zemljinih polova koja ide u svemir

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka svemirska agencija (NASA) je danas lansirala mali satelit za detaljno merenje toplote koja s polova planete Zemlje ide u svemir.

Satelit kojeg je danas ponela raketa s Novog Zelanda u misiju PREFIRE, trebalo bi da omogući poboljšanje predviđanja naučnika o promenama klime.

„Nove informacije pomoći će nam da predvidimo šta se dešava na polovima i s klimom“ – izjavila je Karen St. Žermen (Germain), direktorka NASA-e za naučna istraživanja na Zemlji.


Satelit, veličine kutije za cipele, ponela je raketa „Elektron“ (Electron) kompanije „Rocket Lab“.

Taj i još jedan satelit koji će kasnije biti lansiran, meriće infracrveno zračenje iznad Arktika i Antarktika i tako će prvi put moći da se izračuna količina toplote koja odatle odlazi u svemir.

To toplotno zračenje a polova je „ključno za uravnoteženje viška toplote iz tropskih regiona i regulisanje temperature Zemlje“ – rekao je Tristan L’Ekuje zadužen na Univerzitetu u Viskonsinu za tu msiiju.

Po njegovim rečima, tok toplote iz tropskih područja do polova uzrokuje sve vremenske prilike na Zemlji.

Zahvaljujući misiji PREFIRE, NASA želi da izračuna kako oblaci, vlaga i topljenje zamrznute površine utiču na toplotu.


Naučni modeli za predviđanje globalnog zagrevanja su samo teorijski zasnovani ;na tom parametru ;pošto merenju dosad nije bilo.

„Nadamo se da ćemo poboljšati našu sposobnost da simuliramo porast nivoa mora u budućnosti, kao i kako će klimatske promene na polovima uticati na vremenske sisteme planete“ – dodao je L’Ekuje.

NASA u orbiti ima više od 20 satelita za posmatranje Zemlje i merenje raznih pojava.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR