Glas Javnosti

NAPAD NA IRAN IZVELA IZRAELSKA TAJNA SLUŽBA: Mosad gađao fabriku da bi zaustavio proizvodnju raketa

Svet
Autor: Glas javnosti

Napad dronom na odbrambeni objekat u iranskom gradu Isfahanu izveo je Izrael da bi zaštitio sopstvene bezbednosne interese, a ne da spreči izvoz oružja u Rusiju.

Udar je izvela obaveštajna agencija Mosad, navodi Njujork tajms, koji se poziva na visoke obaveštajne zvaničnike Sjedinjenih Država.

U izveštaju se navodi da je Isfahan čvorište teheranske raketne industrije i da se tamo sastavlja raketa srednjeg dometa Šahab - koja ima domet sposoban da pogodi Izrael.

Iran tek treba da isporuči rakete Rusiji uprkos izveštajima od oktobra da to planira, ali Teheran isporučuje bespilotne letelice Šahed-136.

U saopštenju iranskog ministarstva odbrane opisano je da su tri bespilotne letelice lansirane na objekat u subotu, od kojih su dve uspešno oborene. Treći je očigledno uspeo da udari u zgradu, nanevši "manju štetu" na njenom krovu i nikog nije ranio, saopštilo je ministarstvo.

Američki zvaničnici rekli su u nedelju da Vašington ne stoji iza napada.

To je bio prvi navodni izraelski napad unutar Irana otkako se premijer Benjamin Netanjahu vratio na funkciju i mogao bi označiti njegov nastavak politike prethodne vlade, koja je intenzivirala napade Jerusalima unutar Islamske Republike.

U izveštaju Volstrit džornala koji je takođe uperio prst u Izrael za napad u Isfahanu, navodi se da je vreme napada došlo u isto vreme kada su pregovori između Jerusalima i Vašingtona usmereni na pronalaženje novih načina da se suprotstave nuklearnom programu Teherana. Američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo bi da doputuje u Izrael u ponedeljak.

Iran je osudio napad, nazvavši ga "kukavički" i optužio iranske neprijatelje da pokušavaju da poseju nesigurnost u Islamskoj Republici.

SAD su nedavno nagovestile da će zauzeti agresivniji pristup prema Teheranu, uključujući i njegov program isporuke dronova Rusiji .

Saradnja Irana sa Rusijom u potonjoj invaziji Ukrajine, kao i nasilno gušenje antirežimskih protesta koji su zahvatili Iran od sredine septembra, takođe su odigrali ulogu u asertivnijem pristupu Vašingtona.

Netanjahu, koji je tokom svog poslednjeg premijerskog mandata naredio brojne udare na iranske ciljeve u Siriji i operacije na iranskom tlu , otvoreno je govorio o svojoj nameri da se po svaku cenu suprotstavi nuklearnim težnjama Teherana.

U novembru je dugogodišnji Netanjahuov saveznik rekao u intervjuu da veruje da će premijer narediti udar na iranska nuklearna postrojenja ako SAD ne obezbede novi nuklearni sporazum sa Teheranom i ne preduzmu mere u bliskoj budućnosti.

Glas javnosti/Njujork tajms//The Times of Israel

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR