Glas Javnosti

NEMAČKA LEVICA: Vršimo harakiri isporukom "leopard" tenkova Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Leve partije u Bundestagu Ditmar Barč je kritikovao odluku nemačke vlade da Kijevu isporuči 178 tenkova „leopard 1A5“ i taj korak uporedio sa harakirijem.

On je naveo da takav korak koalicije „Semafor“, koju čine Socijaldemokratska partija Nemačke, „Zeleni“ i Slobodna demokratska partija čine Nemačku učesnicom u konfliktu.

„Vaš tenkovski harakiri prelazi na novi nivo. Tenkovi bi trebalo da budu isporučeni do 2024. godine, a do tada bi trebalo da nastupi mir“, izjavio je Barč agenciji DPA.

Prema njegovim rečima, vlada je svojom odlukom pokrenula opasnu igru.

Ranije je nemačka vlada odobrila isporuku 178 tenkova „leopard 2“ Kijevu. Prvi tenk bi trebalo da bude isporučen Kijevu tokom leta, ali će većina, najverovatnije, biti isporučena 2024. godine.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius je potvrdio da će Ukrajina dobiti više od 100 tenkova „leopard 1A5“ od nekoliko evropskih zemalja. Kijevu će do leta biti isporučeno od 20 do 25 tenkova, a do kraja godine - do 80. Cilj je, kako kaže nemački ministar, da Ukrajini isporuči više od 100 tenkova do prvog ili drugog kvartala 2024. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR