Glas Javnosti

TRAMP I MAKRON: Sive zone upravljaju korona krizom u Kini!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u četvrtak da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini, rekavši za Fajnenšl tajms "da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna".

Rezerve koje je izrazio francuski predsednik već su ranije iznili i London i Vašington, dok je Rusija zauzela kinesku stranu.

"Očito ima stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna", rekao je Makron nakon što je Velika Britanija u četvrtak upozorila Kinu da bi trebala odgovoriti na "teška pitanja" kada se radi o tome kako je upravljala krizom i zašto virus "nije ranije bio zaustavljen".

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Peking da je skrivao razmere epidemije na početku u Kini, te da je zamrznuo američko finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, zamerajući joj da se priklonila kineskim stajalištima.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je u razgovoru s kineskim predsednikom Sijem da su optužbe o dezinformiranju o koronavirusu na račun Pekinga "kontraproduktivne".

U obranu Svetske zdravstvene organizacije, koja se našla na udaru Trampa stala je u četvrtak Europska unija, otvoreno izrazivši protivljenje stajalištima američkog predsednika.

U saopštenju šefa ecvopske diplomatije Jozef Borel rekao je da je EU obećala punu podršku šefu SZO  Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu "u ovom kritičnom trenutku".

U telefonskom razgovoru Borel mu je rekao kako EU smatra da se protiv pandemije koronavirusa treba nastaviti zajednički boriti. Borel je izrazio i zabrinutost zbog američke odluke da zaustavi finansiranje SZO i obećao pokušati mobilisati dodatna sredstva iz drugih izvora.

 
Američki predsednik u utorak je objavio kako će SAD prestati finansirati vjetsku zdravstvenu organizaciju zbog njenog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa. Tramp je kazao kako SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.

"Da je SZO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru, s vrlo malo preminulih", dodao je.

Republikanski zastupnici traže ostavku direktora SZO.

Republikanski zastupnici podržali su u četvrtak Trumpa, zatraživši od predsednika da ne finansira SZO dok čelnik te organizacije UN-a ne podnese ostavku.

Sedamnaest republikanaca u Odboru za spoljne poslove Zastupničkog doma uputilo je Trampu pismo u kojem podupiru njegovu odluku, i naglašavaju da bi on morao postaviti uslov za obnovu finansiranja, a to je ostavka direktora SZO.

Trumpa su u utorak kritikovali mnogi svetski čelnici i zdravstveni stručnjaci, kao i američke demokrate, kazavši da SZO možda treba reorganizovati, ali da je Tramp ne bi trebao forsirati usred zdravstvene krize koja je stajala života više od 140.000 ljudi.

U pismu su republikanci okrivili SZO i kinesku Komunističku partiju za opseg sadašnje globalne krize.

"Ključno je da brzo delujemo kako bismo osigurali nepristranost, transparentnost i legitimitet te vredne institucije", dodaju u pismu.
 

index.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR