Glas Javnosti

Nakon poplava u Libiji, neeksplodirana ubojna sredstva predstavljaju NOVI RIZIK!

Svet
Autor: Glas javnosti

Oružje koje je odnela bujica u nedavnim poplavama u Libiji, mogla bi da pogorša ionako razornu krizu u zemlji.

Prošle nedelje, Oluja Danijel pogodila je Libiju, zanoseći pustoš u istočnom gradu Derna, gde su dve zapuštene, zastarele brane pokleknule uzvodno, oslobađajući procenjenih 30 miliona kubnih metara (8 milijardi galona) vode i uništavajući čitave gradske četvrti, dom za oko 100.000 ljudi.


Libija je zemlja od sedam miliona ljudi, ima duboke političke lomove. Nedostaje joj jaka centralna vlada i takođe bila je upletena u sukobe od kada je revolucija zbacila dugogodišnjeg vladara Moamera Gadafija 2011.


foto:tviter 

Stvari su se pogoršale kada se zemlja bogata naftom podelila između dve rivalske vlade na istoku i zapadu 2014. godine, administracije koju su priznale UN u glavnom gradu Tripoliju i one sa sedištem na sada pogođenom istoku.

Kako svest o kontaminaciji oružjem nije široko rasprostranjena, čak ni u konfliktnim područjima, opšte prihvaćeno verovanje je da neeksplodirana ubojna sredstva koja su bila zakopana ispod zemlje, sad se mogu naći u mulju ili čak ispod ruševina.


Obično, evidenciju koja sadrži informacije o lokacijiama eksploziva vode vlade i nacionalne vlasti. Međutim, kako je Libija i dalje administrativno podeljena, nacionalno skladište nije u potpunosti opremljeno za čuvanje tih informacija.


foto:tviter 

U tragičnim posledicama poplava, dok preživeli i spasioci očajnički tragaju za žrtvama i izvlače tela ispod ruševina i mora, spasilačke organizacije i organizacije za ljudska prava su zabrinute da bi moglo biti više žrtava.


Dok se vlasti u istočnoj Libiji suočavaju sa neizmernim izazovima poplava, posebno usred političkih previranja koja su zahvatila zemlju, organizacije poput MKCK pokušavaju da prenesu svoje znanje kako bi naglasile težinu opasnosti od neeksplodiranog oružja, pa su time obezbedile neophodnu obuku i pomoć grupama uključenim u spasilačke misije, kao i podizanje svesti javnosti.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR