Glas Javnosti

Nakon otkrića MASOVNE GROBNICE za decu, IZGORELE ČETIRI CRKVE! SUMNJAJU NA OSVETU STAROSEDELACA?

Svet
Autor: Glas javnosti

Prošle nedelje u Zapadnoj Kanadi izgorele su četiri katoličke crkve, a sumnja se da su požare podmetnuli starosedeoci Kanade kao čin osvete jer je nedavno ispod crkava pronađeno 750 neimenovanih grobova dece.

Četiri katoličke ckrve izgorele su u zapadnoj Kanadi samo prošle sedmice, uključujući dve crkve u Britanskoj Kolumbiji, na području na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo.

Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, navodeći da požare smatra "sumnjivima".

-Zasad nema uhapšenih ni optuženih, istraga i dalje traje - rekao je policijski portparol Džejson Bojda.

Vesti o, prema svemu sudeći, namerno zapaljenim crkvama u Kanadi, dolaze nakon otkrića koje je šokiralo tu zemlju, ali i veliki deo sveta.

Autohtono pleme prošle nedelje je objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven delić agonije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

- Istraživanja smo počeli georadarom 2. juna i do juče smo pronašli 751 neobeležen grob- rekao je zvaničnik Kadmus Delomr.

Reč je o novom otkriću u opštini Marieval na zapadu zemlje, drugom za manje od mesec dana.

- Neki su mogli biti identifikovani, ali predstavnici Crkve uklonili su nadgrobne ploče - rekao je on.

To je u Kanadi kriminalni čin.

- To nije masovna grobnica, to su neidentifikovani grobovi - kazao je zvaničnik.

Saopštenjem se oglasio i premijer Džastin Trudo, rekavši da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirenja.

Iskopavanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem maja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mestu nekadašnjeg internata za decu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade, podseća "Jutarnji list". Predsednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatčevana Bobi Kameron osudio je zločin protiv čovečnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

- Jedini zločin koji su oni počinili jeste što su se rodili kao autohtoni stanovnici- rekao je i pozvao Crkvu da sarađuje u istrazi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR