Glas Javnosti

Након обарања руског авиона: Жалимо због тога, али крива је Сирија што је бомбардујемо

Svet
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ - ПОЛИТИКА / од 18.09.2018.

Израел изражава жаљење због погибије чланова посаде руског војног авиона „иљушин Ил-20”, који је оборен у понедељак увече у Сирији, саопштиле су данас израелске одбрамбене снаге (ИДФ), истакавши да Израел за овај инцидент сматра одговорном сиријску владу.

У саопштењу се наводи да је руски авион оборен због сиријске противавионске ватре, преноси Тас с.

„Протекле ноћи су борбени авиони ИДФ узели на нишан постројење сиријских оружаних снага из којег је требало да системи за производњу прецизног и смртоносног оружја буду пребачени, у корист Ирана, Хезболаху у Либану”, стоји у саопштењу.

Ово оружје је, истиче ИДФ , имало за сврху напад на Израел и представљало је недопустиву претњу Израелу.

„Израел сматра режим (сиријског председника Башара) Ал Асада, чија је војска оборила руски авион, у потпуности одговорним за овај инцидент. Такође, Израел сматра Иран и терористичку организацију Хезболах одговорним на овај несрећни инцидент”, закључује се у саопштењу.

ИДФ напомиње да су израелски авиони већ били у израелском ваздушном простору у тренутку када је сиријска војска лансирала ракете које су погодиле руски авион и да „током израелског удара на циљ у Латакији, руски авион није био у зони операције”.

Извор у израелској влади рекао је данас руској агенцији да је Израел у контакту с руском владом и оружаним снагама, те да им пружа информације у вези са обарањем руског авиона.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху ће, како се очекује, разговарати са руским председником Владимиром Путином после обарања руског авиона над Сиријом.

То је јавила агенција Ројтерс, позивајући се на неименоване израелске дипломатске изворе.

Неименовани званичник је рекао да ће тај разговор „ускоро” бити реализован, не наводећи детаље.

У међувремену, руско Министарство спољних послова позвало је на разговор израелског амбасадора у Русији Герија Корена због инцидента са руским авионом Ил-20 који је оборен у Сирији.

Министарство одбране Русије саопштило је да је извиђачки авион Иљушин „Ил-20” оборен сиријском земља-ваздух ракетом изнад Средоземног мора, јавио је АП.

Агенција је додала да спасиоци траже олупину, али да не очекују да пронађу преживеле.

Руско министарство је навело да је авион случајно погодила једна од ракета, намењена израелским борбеним авионима „Ф-16” који су вршили дејства над метама у покрајини Лакатија у Сирији.

У саопштењу се наводи да су израелски авиони „гурнули” руски авион на путању ракете и да Русија оптужује Израел за „намерну провокацију”.

Задржавамо право да одговоримо „мило за драго”, изјавио је портпарол руског Министарства одбране, генерал мајор Игор Конашенков, јавио је Тасс, преноси Танјуг.

Глас јавности / ТАНЈУГ - ПОЛИТИКА / од 18.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR