Glas Javnosti

NAJVEĆA RUSKA OFANZIVA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA: Udar artiljerijom po gradovima, Zelenski: Branićemo se

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je na istoku Ukrajine pokrenula napad dužinom širokog fronta dugog preko 480 kilometara i započela novu i potencijalno ključnu fazu rata, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je kasno sinoć da su ruske trupe počele bitku za Donbas i da je značajan deo ruske vojske koncentrisan na tu ofanzivu.


-Bez obzira koliko ruskih vojnika bude tamo, mi ćemo se boriti. Mi ćemo se braniti. Radićemo to svaki dan, rekao je Zelenski.

Donbas je industrijsko središte Ukrajine na istoku gde se uglavnom govori ruski, a separatisti koje podržava Moskva na toj teritoriji proglasili su dve nezavisne republike bore se protiv ukrajinskih snaga poslednjih osam godina.

Poslednjih nedelja, Kremlj je proglasio zauzimanje Donbasa svojim glavnim ciljem rata nakon što je ruska vojska odustala od pokušaja osvajanja Kijeva, prenosi Kurir.


Nakon povlačenja iz prestonice, Rusija je počela da pregrupiše i pojačala je svoje kopnene trupe na istoku za sveobuhvatnu ofanzivu.

Generalštab ukrajinske vojske rekao je da snage ruskog predsednika Vladimira Putina pojačavaju napade u oblastima Luganska i Donjecka, koje su deo Donbasa, kao i na području Zaporožja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR