Da li ste ikada videli stariju osobu punu života i mladalačke energije i zapitali se: „U čemu je njena tajna?“
Upravo to pitanje postavili su sebi britanski istraživači, koji su proučavali šest osoba starijih od 100 godina. Kako prenosi portal Krstarica, došli su do zaključka da je ishrana igrala ključnu ulogu.
Francuskinja Žanin Lujz Kalman, koja je živela čak 122 godine i bila najstarija osoba na svetu, svakodnevno je konzumirala tri osnovna sastojka:
Čokolada
Kalman je isticala da je posle svakog obroka pojela po jedan komadić čokolade. Istraživanja su pokazala da čokolada može imati blagotvoran uticaj na zdravlje srca i jačanje imunog sistema. Tamna čokolada sadrži antioksidanse koji, ako se konzumira umereno, mogu doprineti opštem zdravlju.
Vino
Umereno konzumiranje vina deo je takozvane mediteranske ishrane – načina života zasnovanog na tradicionalnoj kuhinji zemalja koje se nalaze uz Sredozemno more. Pored biljne hrane, zdravih masti i maslinovog ulja, umereno konzumiranje crnog vina donosi brojne zdravstvene koristi.
Mnogi stogodišnjaci žive u takozvanim „plavim zonama“ – oblastima sveta u kojima ljudi žive duže od proseka. Postoji pet takvih zona: japansko ostrvo Okinava, grčko ostrvo Ikaria, poluostrvo Nikoja u Kostariki, kao i kalifornijski grad Loma Linda.
Iako Kalman nije živela u nekoj od tih zona, njena ishrana je uključivala namirnice koje su deo jelovnika stogodišnjaka iz „plavih zona“, uključujući i maslinovo ulje.
Glas Javnosti/ N07S