Glas Javnosti

Najbogatiji čovek na svetu ostavlja Ilona Maska u prašini

Svet
Autor: Glas javnosti

Bernar Arno (Bernard Arnault), najbogatija osoba na svetu, povećao je svoju prednost pred drugoplasiranim milijarderom Ilonom Maskom. Tajkun luksuza prodaje sve skuplju robu, dok Teslin osnivač sve više snižava cene električnih automobila.

Bogatstvo Francuza koji stoji iza modnog konglomerata LVMH u četvrtak je poraslo za dodatnih 12 milijardi, na gotovo 210 milijardi dolara, što je rekord i ujedno njegov drugi najveći porast u jednom danu ikad, pokazuje Bloombergov indeks milijardera. Maskova imovina procenjuje se na 180 milijardi nakon što je porasla 3,8 milijardi dolara.

Rekord na berzi
Do porasta neto vrednosti 74-godišnjeg Arnoa došlo je nakon što su ulagače obradovali kvartalni rezultati prodaje koje je objavio ovaj proizvođač torbica Luj Viton (Louis Vuitton), šampanjca „moet šandon“ (Moët & Chandon) i haljina Kristijan Dior (Christian Dior). Akcije LVMH-a porasle su za 5,7 odsto i dosegle rekord u trgovanju na berzi u Parizu, čime se kompanija našla među 10 najvećih svetskih kompanija s tržišnom kapitalizacijom od 444 milijarde evra (491 milijardu dolara). 


Arno, čija porodica poseduje 48 odsto akcionarskog kapitala LVMH-a, pridružio se Ilonu Masku i Džefu Bezosu (Jeffu Bezosu) iz Amazona početkom ovog meseca kao jedini pojedinci čije je bogatstvo premašilo 200 milijardi dolara. On je prva osoba izvan Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kojoj je to uspelo.

Uspešnost LVMH-a podstakli su kineski kupci koji su počeli da se razbacuju skupom robom nakon izlaska Kine iz karantina. Kompanija je zabeležila rast u svim sektorima, uprkos blagom usporavanju prodaje zabeleženom u SAD-u.

Tesla spušta cene…
Dok Arno postaje sve bogatiji prodajom dizajnerske odeće i nakita, Maskovo bogatstvo krenulo je nizbrdo, nakon što je u jednom trenutku dostiglo 340 milijardi dolara. Tesla, proizvođač električnih automobila čiji je Mask suosnivač, snižava cene u Americi ne bi li tako povećao potražnju Teslinih automobila.


Twitter, druga kompanija koju vodi uz SpaceX, mogla bi da postane profitabilna već u ovom tromesečju, izjavio je Mask ove nedelje u intervjuu. Twitter je bio opterećen milijardama dolara duga nakon njegove akvizicije.

(Glas javnosti/Bizportal)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR