Glas Javnosti

NAJAVLJENA LEDENA KIŠA U AMERICI: Škole zatvorene, domovi bez struje

Svet
Autor: Glas javnosti

Delovi pacifičkog severozapada SAD su pod upozorenjem na ledenu oluju koja preti da poveća štetu koju je nanelo snežno nevreme sa niskim temperaturama tokom proteklog vikenda.

Na području jugozapada države Vašington i na zapadu države Oregon, uključujući najveće gradove u tim državama Portland, Salem i Judžin, očekuje se led debljine od 6 do 25 milimetara, a u Sijetlu je najavljena ledena kiša.


Škole su zatvorene u mnogim mestima, autobuski saobraćaj se odvija smanjenim intenzitetom, a skloništa za beskućnike su otvorena i greju se. Zvaničnici upozoravaju na opsane uslove na putevima i mogućnost novih isključenja struje iako se terenske ekipe bore da vrate napajanje u domove hiljada ljudi koji su već danima bez električne energije.

Najava novog ledenog talasa stigla je u trenutku kada se veći deo Sjedinjenih Američkih Država već bori sa olujnim vremenom i niskim temperaturama. Dan rekordno niskih temperatura zahvatio je u utorak veći deo Stenovitih planina, Velikih ravnica i srednjeg zapada, uz hladnoću od minus 34,4 stepena Celzijusa koja se proširila i južno, na dolinu Misisipija.


U međuvremenu, na istočnoj obali SAD Njujork i Filadelfija našli su se pod snegom.

Elektroenergetska kompanija iz Tenesija koja obezbeđuje struju za sedam saveznih država, zatražila je od kupaca da dobrovoljno isključe elektro snabdevanje navodeći kao razlog veliku potražnju izazvanu hladnoćom, a slična molba stigla je građanima i od operatera elektro-mreže u Teksasu.

U Oregonu je zbog opasnosti od leda zatvoreno 76 kilometara autoputa 84, glavne saobraćajnice koja povezuje istok i zapad SAD.


Nacionalna meteorološka služba upozorila je na snažne snežne padavine u planinskim oblastima sa udarima vetra i do 80 kilometara na sat uz moguću ledenu kišu i led koji bi mogao da dodatno da oteža saobraćaj. Upozorenje na olujno vreme biće na snazi do četvrtka popodne po lokalnom vremenu.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR