Glas Javnosti

Na vidiku rat između SAD i Kine

Svet
Autor: Glas javnosti

Između SAD i Kine može doći do političkog rata sa bakteriološkim tonom, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

Prema rečima Puškova, sukob između Vašingtona i Pekinga se odavno predviđa. Ranije smo ga mogli videti kroz trgovinski rat, a sad može dobiti bakteriološke nijanse.

- U slučaju da Sjedinjene Američke Države odluče da optuže Kinu za namerno skrivanje podataka o Covid-19 – taj sukob može da dobije oblik političkog rata sa bakteriološkom nijansom - napisao je Puškov na svom Tviter nalogu.

Američka televizija "Foks Njuz“ je, pozivajući se na izvore, ranije saopštila da je prvi pacijent zaražen virusom korona radio u laboratoriji Instituta za virusologiju u kineskom Vuhanu. Jedan od izvora kanala optužio je Kinu za „najskuplju operaciju skrivanja dokaza“ u istoriji.

S tim u vezi, američki senator Lindzi Grem izjavio je da je Kina odgovorna za smrt Amerikanaca zbog širenja koronavirusne infekcije, kao i za njihovu nezaposlenost i dodao da tu zemlju treba žestoko kazniti, kako bi u budućnosti promenila svoje ponašanje.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je nedavno da američka strana namerava da otkrije poreklo virusa korona, kao i verziju da li je nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

On je dodao da SAD istražuju izbijanje virusa korona u Kini i ukoliko se ispostavi da je ta zemlja svesno dopustila izbijanje epidemije, može očekivati posledice.

Kada je reč o stavu Rusije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da smatra nedopustivim zamerke koje se u poslednje vreme često čuju iz nekih država na račun Kine zbog širenja virusa korone. Od njih, kako je rekao, diže mu se kosa na glavi.

 

Izvor: Sputnjik

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR