Glas Javnosti

Na obod Himalaja, gde je centar sukoba između Kine i Indije - Kina šalje instruktore borilačkih veština (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U zoni konflikta u Galvanskoj dolini zabranjena je upotreba vatrenog oružja

Zvanična Kina objavila je da šalje 20 instruktora borilačkih veština u Galvansku dolinu na obodu Himalaja, koja je centar sukoba sa Indijom.

Kina nije iznela nikakvo zvanično obrazloženje za ovakvu odluku, koja je doneta nakon što je najmanje 20 trupa izgubilo vojnike u okršajima sa kineskim snagama raspoređenim u graničnom pojasu. Prema dogovoru iz 1996. godine, nijedna strana ne sme koristiti vatreno oružje ili eksploziv u ovoj zoni.

Kina nije objavila informacije o poginulim vojnicima, a Indija navodi da je povređeno 76 vojnika.

Vest da će kineske vojnike obučavati intruktori borilačkih veština pojavila se u kineskim državnim medijima 20. juna, prenose mediji u Hong Kongu.

Javni servis CCTV preneo je da će 20 intruktora elitnog borilačkog kluba Enbo bili smešteno u gradu Lasa, prestonici Tibeta, iako kineski mediji nisu potvrdili da će ovi instruktori obučavati vojnike na granici sa Indijom.

Indija i Kina, dve nuklearne sile, su 15. juna razmenile optužbe zbog sukoba u Galvanskoj dolini, pograničnom pojasu Himalaja.

Ova oblast sa oštrom klimom i strmim padinama nalazi se u blizini Aksai Čina, sporne teritorije koju kontroliše Kina.

Nedavno poginuli vojnici su prve žrtve u sukobima između dve zemlje za skoro pola veka.

Ipak, dugotrajne tenzije između Indije i Kine zbog sporne linije faktičke kontrole (Line of Actual Control - LAC), duž koje se raspoređuju trupe, ponovo su pojačane u nedeljama tokom incidenta.

(Izvor: BBC)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR