Glas Javnosti

NA KORAK OD OTKRIVANJA POREKLA KORONE: Američki obaveštajci imaju bitne podatke iz VUHANA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američke obaveštajne agencije poseduju veliku količinu genetskih podataka koji bi, čim uspeju da ih dešifruju, mogli biti ključni za otkrivanje porekla korona virusa. Obaveštajci koji vrše analizu nadaju se da će ove informacije pomoći da se dobije odgovor na pitanje kako je virus prešao sa životinja na ljude.

Informacije sadrže genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa koji su proučavani u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, a koja bi, prema tvrdnjama nekih zvaničnika, mogla biti izvor epidemije kovida-19, navodi više izvora za CNN.

Još uvek je, međutim, nejasno kako su i kada američke obaveštajne agencije dobile pristup informacijama, ali CNN navodi da su računari uključeni u kreiranje i obradu ove vrste genetskih podataka obično povezani sa spoljnim serverima baziranim na klaud tehnologiji, što ostavlja otvorenu mogućnost da su podaci hakovani.

Ipak, "prevođenje" ogromne količine sirovih podataka u upotrebljive informacije povlači za sobom niz izazova, uključujući korišćenje dovoljno računarske snage da se sve to obradi.

U tu svrhu, obaveštajne agencije se oslanjaju na superkompjutere u nacionalnim laboratorijama Ministarstva energetike. Tu, međutim, postoji problem i sa radnom snagom.

Obaveštajnim agencijama nisu potrebni samo vladini naučnici dovoljno vešti da tumače složene genetske podatke o sekvenciranju i koji imaju odgovarajuće bezbednosne dozvole, već moraju da govore i mandarinski, pošto su informacije napisane na kineskom jeziku sa specijalizovanim rečnikom.

Otkrivanje te misterije ključno je za konačno utvrđivanje činjenice da li je kovid-19 "procureo" iz laboratorije ili je sa životinja prešao na ljude prirodnim putem, navode izvori za pomenuti portal.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR