Glas Javnosti

NA HILJADE DEMONSTRANATA OKUPLJENO U LONDONU: Pobuna protiv novih epidemioloških mera!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Hiljade demonstranata okupilo se u Londonu ispred Trafalgar skvera, kako bi izrazili protest protiv mera karantina i mera socijalnog distanciranja, uvedenih kako bi se sprečilo širenje COVID-19.

Londonska policija upozorila je demonstante da poštuju mere distanciranja. Iz policije je još pre početka protesta saopšteno da će pripadnici organa reda demonstrantima najpre objasniti da moraju da poštuju mere distanciranja, ali da će morati da primene odgovarajuće mere, ukoliko oni to odbiju da učine.

Na početku protesta policijski službenici viđeni su kako se nalaze oko skupine demonstranata, među kojima mnogi nisu nosili zaštitne maske, ali im se nisu suprotstavljali, piše Asošijeted pres.

Demonstracije su ogranizovane u trenutku u kojem se parlament priprema za reviziju zakona o COVID-19 i u kojem je vlada uvela nove restrikcije kako bi kontrolisala širenje virusa. Neki poslanici kritikovali su vladu zbog uvođenja novih mera bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Vlada Velike Britanije je ranije u toku ove nedelje saopštila da će barovima i restoranima na nivou čitave zemlje biti zabranjeno da rade posle 22 sata.

Foto: Tanjug/AP

Odredbe o obaveznom nošenju zaštitnih maski su pooštrene, kao i kazne za nepoštovanje mera.

Okupljanje više od šestoro ljudi je zabranjeno, izuzev u slučaju protesta. Na protestima može biti okupljen veći ljudi, pod uslovom da ogranizatori prilože procenu rizika za organizovanje skupa i da poštuju mere socijalnog distanciranja.

Prošle nedelje sličan protest ogranizovan je na istom mestu, a policija tvrdi da je tokom prilikom povređeno nekoliko pripadnika organa reda, nakon što je manji broj demonstranata postao nasilan.

Velika Britanija se po broju obolelih od COVID-19 nalazi na prvom mestu u Evropi, sa skoro 42.000 smrtnih slučajeva zabeleženih do sada.

Broj novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih pacijenata uvećao se u znatnoj meri u toku poslednjih nekoliko nedelja, dok potvrđenih slučajeva COVID-19 u ovom trenutku ima preko 423.000.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR