Glas Javnosti

NA DANAŠNJI DAN ROĐENA FRIDA KALO: Ovo je PET malo poznatih ČINJENICA o čuvenoj SLIKARKI! (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Magdalena Karmen Frida Kahlo i Kalderon, bila je meksička slikarka poznata po mnogim portretima, autoportretima, kao i delima inspirisanim prirodom i artefaktima Meksika. Imala je izuzetno težak život, ali je kao umetnica ostala zapamćena do danas.

Njen rad često je imao snažne autobiografske elemente. Mešala je realizam sa fantazijom, te je možemo okarakterisati kao slikarku nadrealizma i magičnog realizma. Frida je poznata po tome što je na platnima prikazivala svoje iskustvo hroničnog bola.

Zanimljivosti o Fridi Kalo:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Glas javnosti (@glasjavnosti)

1) Medicina joj je bila prva ljubav

Kalo je od malena imala zdravstvenih problema. Sa šest godina je obolela od polia i desna noga joj je ostala kraća. Stoga, nije neobično što se prvobitno želela da postane lekar i na taj način pomaže ljudima. Međutim, nakon saobraćajne nesreće koju je doživela, dobila je potrebu za samoizražavanjem i napustila studije medicine.

2) Počela da se bavi slikarstvom nakon saobraćajne nezgode 

Nakon nesreće, Frida je odustala od studiranja medicine i posvetila se slikarstvu. U početku je slikala da bi joj dugotrajan oporavak od nesreće brže prošao. Roditelji su joj pružali veliku podršku u tom periodu, a naročito otac koji je i sam bio slikar.

U toku svog oporavka najviše je bila zaokupljena autoportretima. Jednom prilikom je izjavila da najviše slika samu sebe, zato što je često usamljena i sebe kao osobu najbolje poznaje. Slikala je svoje, kako fizičke, tako i emocionalne povrede i za nju slobodno možemo reći da je kraljica autoportreta.

3) Bila je u turbulentnoj vezi sa Dijegom Riverom

Usled nedostatka novca, Frida odlučuje da nađe posao. Nije znala ništa drugo da radi, osim slikanja, te je odlučila time da se bavi. Tako je upoznala poznatog meksičkog slikara i muralistu Dijega Riveru, koji je prepoznao njen talenat.

Ubrzo su se upustili u ljubavnu vezu. Venčali su se 1929. godine. Ona je imala samo dvadeset dve godine, a on četrdeset tri. Dijego je vrlo brzo počeo da je vara sa brojnim ljubavnicama.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

Frida je u početku pokušavala da ga opravda, govoreći da je njegova umetnička priroda takva, a kasnije se i sama upuštala u ljubavne afere. Njihova burna i strastvena veza ostavila je na Fridi veliki trag, pa zbog toga mnogi smatraju da je njihov odnos bio jako podsticajan za njeno slikarstvo. Upravo su u tom periodu nastala njena najbolja autobiografska dela.

4) Politički aktivna u društvu

Zajedno s mužem bila je veoma aktivna u Komunističkoj partiji u Meksiku. Pripadala je i postrevolucionarnom pokretu Mekicaiotl, koji je težio da definiše meksički identitet. Inspirisala se popularnom kulturom u zemlji, koristeći naivni stil narodne umetnosti da bi istražila pitanja identiteta, postkolonijalizma, pola, klase i rase u meksičkom društvu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

5) Svetska slava tek par decenija nakon smrti

Frida Kalo umrla je sa 47 godina. Preselila se u legendu, najpre u rodnoj zemlji, pa tek onda u čitavoj Americi i Evropi. Dijego Rivera je insistirao da se Fridina Plava kuća pretvori u muzej u čast poznate umetnice, žene kojoj se uvek vraćao uprkos brojnim ljubavnicama. 

Postala je simbol žene i slikarke. Posle štampanja njenih dnevnika i filma „Frida“ sa Selmom Hajek, slava ove meksičke slikarke postaje potpuno nepokolebljiva.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR