Glas Javnosti

NA DANAŠNJI DAN IZVRŠEN JE POKOLJ NAD IZRAELSKIM SPORTISTIMA U MINHENU: Tragedija na Olimpijadi koja je POTRESLA PLANETU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Navršilo se skoro pola vela od jednog od najstravičnijih zločina koji je zavio u crno čitav svet. Pre 49. godina teroristi su u Minhenu likvidirali 11 izraelskih sportista, učesnika Olimpijskih igara.

Pripadnici palestinske terorističke organizacije "Crni septembar" kidnapovali su, a potom ubili 11 izraelskih sportista, učesnika Olimpijskih igara u Minhenu.

U dvadesetčetvoročasovnoj pucnjavi na minhenskom aerodromu, poginula su i četvorica terorista i jedan zapadnonemački policajac.

Organizacija "Crni septembar je bila militantna palestinska sekularna grupa koja je osnovana 1970. kada je tadašnji jordanski kralj Husein proglasio vanredno stanje i vojnu upravu u zemlji kao odgovor na pokušaj državnog udara koji su pokušali da izvedu palestinski komandosi "fedajini", koji su hteli da preuzmu Hašemitsku kraljevinu Jordan. Inspirisana ovim krvavim događajem osnovana je paletstinska teroristička grupa od nazivom "Crni septembar.

Napad na olimpijsko selo u Minhenu poznato je bilo kao operacija "Ikrit i Biram", radi se od sela inače hrišćanska čije je stanovnike pobila i proterala izraelska tajna organizacija Hagana 1948. godine za vreme početka rata za nezavisnost Izraela.

Grupa palestinskih terorista upala je u Olimpijsko naselje i otela 11 izraelskih sportista, mahom rvača i atletičara. Posle dužeg natezanja prihvaćen je njihov uslov i oni su sa tocima prebačeni do minhenskog aerodroma. U trenutku kad su taoci bili ukrcani u helikopter usledila je akcija pokušaja spasavanja koja je rezultirala smrću 11 izraelskih sportista.

Ta akcija je bila okidač za seriju lividacija navećih palestinskih funkcionera širom evropskih zemalja.

Filmmo o oom događaju snimio je i čuveni Stiven Spilberg.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP