Glas Javnosti

Muškarac u Kini umro na putu do posla: Mislili da je korona, ali je test otkrio drugi virus

Svet
Autor: Glas javnosti

Prva pomisao za uzrok smrti je bila da je čovek bolovao od korona virusa, ali analiza je pokazala da je nesrećni čovek bio pozitivan na potpuno novi, mnogo smrtonosniji virus.

Mogućnost da se iz Kine svetom proširi potpuno novi virus, u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije kovida 19 i počinju da ukidaju stroge mere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama.

Telo muškarca koji se srušio i umro u autobusu u Kini, u provinciji Junan, hitno je testirano na virus korona. Analiza je, međutim, pokazala da je taj čovek bio pozitivan na potpuno novi, mnogo smrtonosniji virus koji, kako navode eksperti, nije direktno povezan s virusom korona, ali imaju gotovo iste simptome.

Kineski državni mediji preneli su da je zasad neidentifikovani muškarac, iz provincije Junan, preminuo u linijskom autobusu kojim je putovao na posao u provinciji Šandong.

Državni servis na engleskom „Global tajms“ prenosi je da je preminuli bio pozitivan na hantavirus, a da su i ostala 32 putnika takođe odmah testirana, ali ne navodi nikakve druge detalje.

Mogućnost da se iz Kine svetom proširi potpuno novi virus, u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije kovida 19 i počinju da ukidaju stroge mere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama.

Hešteg #hantavirus pojavljivao se u gotovo svim „trending listamana“ na internetu od ponedeljka, ali su eksperti brzo reagovali saopštenjima u kojima se navodi da nije u pitanju nikakav novi virus, već odavno poznata bolest, koja se samo u retkim slučajevima prenosi među ljudima.

„Hantavirus se prvi put pojavio pedesetih godina 20. veka, tokom američko-korejskog rata, u rejonu reke Hanta. Prenosi se na ljude isključivo s pacova i miševa, i to u slučaju kad ljudi u svoj organizam unesu telesne tečnosti glodara. Prenošenje s čoveka na čoveka je veoma redak slučaj“, objavila je na Tviteru švedska naučnica Sumaja Šaik, uz napomenu: „Molim vas da ne paničite, osim ako ne planirate da jedete pacove!“
Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus retko javlja n na Zapadu, ali da je procenat smrtnosti od te bolesti oko 38 odsto.

- Simptomi se javljaju u roku od najviše osam nedelja od trenutka izlaganja čoveka svežem urinu, izmetu ili salivi zaraženih glodara - navodi se na portalu CDC-a, uz napomenu da se virus može veoma lako dobiti iako vas eventualno ujede već zaražena životinja.

Simptomi su, u mnogim slučajevima, slični ili gotovo isti kao simptomi korone: groznica, glavobolja, kašalj, gubitak daha. Jedan pacijent je naveo da se osećao „kao da mu je neko snažno vezao široku traku oko grudi, ali mu je istovremeno stavio I jastuk preko lica“.

„Hantavirus plućni sindrom“ je u SAD proglašen za „nacionalno prepoznatljivu bolest“ još 1995. godine, ali zasada nema registrovanih slučajeva prenošenja virusa između ljudi. U nekoliko navrata, takvi slučajevi su registrovani u Čileu i Argentini, ali je to posebna podvrsta bolesti, koja se naziva „virusom“ sa Anda.

- Za infekciju hantavirusom ne postoji terapija lek, niti vakcina - upozoravaju naučnici. Pacijenti najčešće završe na intenzivnoj nezi, jer moraju, između ostalog, da preguraju period teških respiratornih problema.

Izvor: Novosti / Sputnik

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR