Glas Javnosti

MRAČNA PROŠLOST DŽOZEFA BAJDENA: Isplivali rasistički komentari kandidata Demokrata za predsednika SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Novi skandal povezan sa rasizmom potresa Sjedinjene Američke Države, a glavni akter ovog puta je kandidat Demokratske partije Džozef Bajden.

Bajden je 22. maja u jednom intervjuu rekao da "crnci nisu crni ukoliko budu glasali za Trampa na sledećim predsedničkim izborima", zbog čega se našao na udaru gotovo čitave američke javnosti, pa su tamošnji novinari prošli kroz istoriju Bajdenove retorike i iskopali još neke izjave koje, blago rečeno, mogu da budu okarakterisane kao kontroverzne.

On je još davne 1977. godine, kao senator, rekao:

- Ako ne uradimo nešto, deca će mi odrastati u džungli, rasnoj džungli punoj tenzija koje su toliko narasle da je pitanje trenutka kada će eksplodirati. Moramo nešto da uradimo po tom pitanju, rekao je Bajden tada tokom inicijative da bela i crna deca zajedno idu u školu.

 

Iste godine, Bajden je napisao pismo Džejmsu Istlendu, poznatom po zastupanju rasističkih stavova, u kom mu je pružio podršku u predlogu zakona kojim bi bilo sprečeno ukidanje segregacije (rasnog deljenja). 

 

Bajden je duhove u SAD uzburkao i prošle godine, kada je rekao da su "siromašna deca podjednako pametna i talentovana kao i belačka".

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR