Glas Javnosti

MOŽE LI ZAPAD DA PROGUTA PORAZ UKRAJINE: Šta čeka svet u 2023. godini! DETALJNA ANALIZA!

Svet
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Globalna ekonomija će u 2023. krenuti u recesiju i pad, dok rusku privredu neće zakačiti veća kriza. Pored toga, 2023. godine svet će se suočiti sa međunarodnim vojnim sukobima, a posebno će se zaoštriti odnos između SAD i Kine, predviđaju ruski eksperti.

SAD, zajedno sa svojim saveznicima, ne smanjuju napore u borbi protiv formiranja multipolarnog svetskog poretka, događaji u Ukrajini su postali deo ove konfrontacije, a kako će izgledati svet u budućnosti u mnogome će zavisiti od ishoda ruske vojne operacije u Ukrajini, dodaju stručnjaci.

„Geopolitička situacija se neće poboljšati, nego će se samo pogoršavati, jer je Rusija u stanju novog Hladnog rata sa Zapadom. I ova tendencija neće trajati godinu-dve, nego deceniju... Mi smo u svim američkim i evropskim doktrinama i dokumentima ubeleženi kao glavni protivnik i zato je očigledno da normalizacija odnosa sa Zapadom neće uspeti, kao što nije uspelo ni posle 2014. godine, od krimskih događaja. Zapad nas ionako nikad nije voleo“, kaže ruski ekspert Konstantin Blohin.


Osvrćući se na sukob u Ukrajini i geopolitičku situaciju, ekspert ocenjuje da će ubuduće „sve zavisiti od situacije na bojnom polju i od ruskih pobeda“, a manje od sposobnosti SAD da finansiraju i pomažu Ukrajinu.
„Ne bih davao prognoze da li će se ruska specijalna operacija 2023. završiti ili ne, ali činjenica je da će za posleratno uređenje Ukrajine biti potrebne godine...

Biće potrebno obnoviti infrastrukturu i nove ruske teritorije. I očigledno je da će za to biti potrebno dosta vremena. Jasno je da će Rusija u novoj godini jačati svoju saradnju sa Kinom i Iranom, kao što je to činila i prethodnih godina... Razvijaće odnose sa arapskim državama i svima drugima sa kojima se simpatiše. Dakle, u odnosu na Zapad ne treba gajiti nikakve iluzije i nade, pošto je ovaj sukob ozbiljan i dugotrajan. Na kraju krajeva, Ukrajina je samo jedan element strategije Vašingtona u obuzdavanju Rusije“, kaže Blohin.

Blohinove sumorne prognoze o situaciji u svetu obuhvataju i „aktiviranje mogućih žarišta širom sveta“, pre svega u Azijsko-pacifičkom regionu.

„Amerikanci će pokušati da od Tajvana stvore drugu Ukrajinu za Kinu. Takođe, pokušaće da isprovociraju Kinu na agresivne akcije. Moguće je da će biti aktivirani razni sukobi koji tinjaju već godinama i imaju dugu istoriju. Jasno je da ostaje severnokorejski problem, pošto će Kim Džong Un nastaviti da lansira rakete, a takođe ni problem iranskog nuklearnog programa neće iščeznuti.

Novi sporazum nije zaključen i štaviše, Amerikanci i Zapad optužuju Iran da podržava Rusiju, pa će ponovo pokušati da izvrše pritisak na tu zemlju. Samim tim, svi zastareli problemi, koji traju i više od 10 godina, mogu ostati aktuelni i u narednim godinama“, kaže Blohin.



Sve zavisi od spremnosti zemalja NATO da prihvate poraz u Ukrajini

Na pitanje može li se u 2023. godini očekivati kraj ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini ili poboljšanje odnosa između Moskve i Zapada i čak pomirenje ruski ekspert Kiril Koktiš kaže:

„Teško je reći, jer to ne zavisi toliko od Rusije, koliko od zemalja NATO-a i njihove (ne) spremnosti da prihvate poraz u Ukrajini. Trenutnu situaciju u Ukrajini karakteriše to što Zapad ne može da ispuni svoje uslove, ali ne može ni da prizna pobedu Rusije. Samim tim, sukob se produžava i može da traje prilično dugo. Dakle, situacija je ovde prilično komplikovana i ne nazire se kraj... Zapad snabdeva Kijev oružjem, nastavlja da šalje plaćenike, a Ukrajinu niko ništa ne pita.“

Analizirajući događaje u Ukrajini većina analitičara je saglasna da Amerika i Zapad vode protiv Rusije proksi rat preko Ukrajinaca za razliku od ruskog eksperta Vladimira Kirejeva koji smatra da je ovo proksi rat koji vode „SAD i Kina rukama Rusije i Ukrajine“.

Ovaj vojni sukob traje dugo, destruktivan je i šteti globalnoj ekonomiji, kako SAD, tako i Kini, dodao je Kirejev.
Ekspert konstatuje da trenutno „nema smanjenja intenziteta vojne operacije“ i da se ne može postići mir, pošto je antagonizam snažan.

Šta očekuje rusku i svetsku ekonomiju u 2023.

Na ekonomskom planu, biće nastavljeni sankcioni i trgovinski ratovi. Sankcije koje su nametnute Rusiji ostaće na snazi i vrlo je moguće da će Zapad smisliti nove pakete antiruskih sankcija, predviđa Blohin.

„Očigledno je da je Rusija preživela, rublja je preživela i pokazala se kao jaka valuta. Zapad nije uspeo da dovede Rusiju do bankrotstva, kao što je to Bajden želeo. Setite se da je Bajden govorio da će rublja koštati 200 dolara, ali to se nije desilo. Štaviše, moguća je neka saradnja u gasnoj sferi, u sferi ugljovodonika. Nadamo se da ćemo intenzivirati saradnju sa našim istočnim partnerima, sa Kinom i Indijom, koje kupuju naše ugljovodonike“, kaže Blohin.


Ruski ekspert Vladimir Kirejev ocenjuje da će situacija u Rusiji 2023. godine zavisiti od mnoštva faktora, pre svega od odluka ruskih vlasti, kao i od međunarodne konjukture.

„Šta vidimo da se dešavalo tokom 2022. godine? Ništa. Došlo je do nekog pada BDP-a, ali nikakve ekonomske krize u Rusiji nije bilo. Mnoge industrije cvetaju, neke su i iščezle, ali mnoge industrije, a posebno proizvodnja je procvetala. Imaju veliki broj porudžbina, otvorena su nova radna mesta. Dakle, možemo reći da ovaj sukob i kriza za sada nisu uticale na Rusiju, ali pitanje je kako će se situacija razvijati u budućnosti, jer je Rusija suočena sa zadatkom uvozne supstitucije u onim granama industrije koje su napustile naše tržište... U tom smislu, treba da jačamo sopstvenu industriju“, smatra Kirejev.



Ekonomska situacija u svetu će se pogoršati i snažno će pogoditi i Evropu, koja je praktično izgubila značajan deo svoje industrije.

„Isto važi i za Kinu koja se suočava sa velikom ekonomskom krizom i za SAD koje imaju krizu u ekonomiji. Dakle, biće teško i zadatak svetskih centara je sada rešavanje sopstvenih problema. Nadam se da neće doći do eskalacije i da ovaj sukob neće prerasti u globalni rat.... Najidealnija opcija je da se zaustavi vojni sukob, da usledi ‘tajm-aut’. U svakom slučaju, stanje u našoj privredi je dosta dobro i ništa ne ugrožava bezbednost Rusije. Naša ekonomska situacija je jedna od najboljih u svetu u poređenju sa Kinom, SAD, Evropom. Do pada životnog standarda u Rusiji nije došlo, bar ne primetnog, dok je u svetu u celini situacija prilično napeta i teška i čovečanstvo, generalno, u 2023. očekuje više šokove nego što ih čeka prosperitet“, zaključio je ekspert.



.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR