Glas Javnosti

Moskva: Vašington odgovoran za palestinsko-izraelsku krizu

Svet
Autor: Glas javnosti

Vašington, na kojem je glavna odgovornost za palestinsko-izraelsku krizu, sprečava razvoj pravog rešenja za nju, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Sjedinjene Američke Države, koje snose glavnu odgovornost za ovu dramatičnu, tešku krizu, budući da je ova zemlja godinama pokušavala da monopolizuje rešenje i ignoriše odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN, sada sprečavaju pravo rešenje", rekao je Rjabkov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je dodao da je pretnja da palestinsko-izraelski sukob izmakne kontroli velika. Takođe je napomenuo da će Moskva, u saradnji sa partnerima i političkim istomišljenicima, ulagati maksimalne napore da stvori uslove da državljani Rusije napuste zonu ovog sukoba.


Prema njegovim rečima, eskalacija između Palestine i Izraela ima tendenciju da se pogorša.

Kako je naveo, operacija izraelske vojske protiv Hamasa izvodi se neselektivno i postoji rizik od kopnene operacije, odnosno, da izraelska vojska uđe u Pojas Gaze. Rjabkov je istakao i da je Rusija podnela nacrt rezolucije o humanitarnim pitanjima Savetu bezbednosti UN zbog krize u Pojasu Gaze.

"Teritorija ove enklave (Pojasa Gaze) i tamošnji stanovnici su se faktički našli u stanju humanitarne katastrofe... Ne pruža se ni medicinska pomoć, ni druge potrebe. Sve to izaziva veliku zabrinutost u svetu. Ruska Federacija preduzima maksimalne napore na političkom planu, upravo smo o tome razgovarali, uključujući i da smo preko Saveta bezbednosti UN podneli nacrt rezolucije fokusiran na humanitarna pitanja“, zaključio je Rjabkov.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR