Glas Javnosti

MOSKVA TVRDI: Ukrajinske vlasti su se previše zanele njihovim vojnim avanturama, ali vreme radi protiv njih

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinske vlasti zanele su se svojim vojnim avanturama, ali vreme igra protiv Kijeva, izjavio je zamenik šefa odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ivan Nečajev.

„Stiče se utisak da se Kijev toliko zaneo vojnim avanturama da i dalje ne znaju šta rade. Istovremeno, vreme radi protiv njih“, rekao je Nečajev na brifingu.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za „Politiko“ rekao da smatra Ukrajinu „poligonom“ za testiranje različitog naoružanja.

On je dodao da je Kijev raspoložen za eskalaciju, a ne za pregovore.


„Rukovodstvo Ukrajine pokazuje čisto militantni stav. Nema ni reči o nekom prekidu borbenih dejstava ili primirju. Kijev je spreman na eskalaciju sukoba, agresivnost retorike vlasti samo raste“, rekao je Nečajev.

Prema njegovim rečima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom G20 objavio spisak „fantazija“ i „namerno je ignorisao“ temu pregovora, ali je „jasno ukazao na želju Kijeva da se bori do kraja“.

Takođe je primetio da stidljivi signali koji su se pojavili u Evropi i SAD o značaju upotrebe diplomatije za rešavanje krize u Ukrajini blede, što je potvrdila i poseta direktora CIA Vilijema Bernsa Kijevu.

Nečajev je dodao i da bi proglašavanje Ukrajine za terorističku državu bila greška, jer Rusija ne prihvata doktrinu državnog terorizma koju promoviše Zapad.

„Proglašavanje Ukrajine za terorističku državu značilo bi reviziju politike koja se dosledno branila dugi niz godina za odbacivanje doktrine državnog terorizma. Pristup ovom pitanju treba da bude što je moguće više nijansiran i da u potpunosti uzima u obzir nacionalne interese Rusije. Po našem mišljenju bilo bi pogrešno kopiranje tuđih pristupa nama neprijateljskih država, idući tako stopama pseudopravnih koncepata formulisanih na Zapadu“, naglasio je on.

Predstavnik Ministarstva je skrenuo pažnju na činjenicu da „jedan broj zemalja iz kruga kolektivnog Zapada koristi etikete kao što su ‘teroristička država’, ‘teroristički režim’ ili ‘država-sponzor terorizma’ kako bi označile nepoželjne zemlje koje ne odgovaraju njihovim izopačenim predstavama o demokratiji i ljudskim pravima, a zatim se pozivaju na te iste etikete kako bi dale legitimitet jednostranim prinudnim merama koje su u suprotnosti sa imperativnim principima suverene jednakosti i nemešanja u unutrašnje stvari predviđene Poveljom UN“.
„Ne iznenađuje što se u uslovima hibridnog rata koji je pokrenuo Zapad, slične optužbe za državni terorizam iznose i protiv naše zemlje“, konstatovao je diplomata.

Prema njegovim rečima, politiku kijevskog režima za nastavak borbenih dejstava u Ukrajini potpuno odobrava Zapad koji je spreman da u ovu zemlju šalje sve više oružja, kojim Oružane snage Ukrajine gađaju stambene četvrti, društvene objekte DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti i niza drugih pograničnih oblasti Rusije.
Kako je naveo, zajednički koraci zapadnih zemalja i ukrajinskih vlasti potvrđuju imperativ za postizanje zadataka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.


„Dejstva kolektivnog Zapada i njegovog kijevskog marionetskog režima potvrđuju bezuslovni imperativ postizanja ciljeva i zadataka specijalne vojne operacije. Svi oni će sigurno biti ispunjeni“, zaključio je diplomata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR