Glas Javnosti

Moskva je spremna na dijalog sa Vašingtonom, ali ne odustaje od svojih interesa

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je spremna na dijalog sa Sjedinjenim Državama, ali od svojih interesa neće odustati nego će ih pouzdano osigurati, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Zvanično je objavljeno, kao doktrina, da je Rusija ozbiljna pretnja, a Kina strateški protivnik. To je odraz neopozive vere Sjedinjenih Država u sopstvenu izuzetnost“, rekao je Rjabkov za ruski „Prvi kanal“.

Podsetimo, na sajtu Odbora za međunarodne odnose američkog Senata danas je objavljeno saopštenje da je grupa uticajnih senatora republikanaca podnela na razmatranje Kongresu predlog zakona o istupanju SAD iz STARTA-3 i jačanju nuklearnih snaga zemlje.


Jedan od senatora koji je i autor dokumenta pod nazivom „Ne novom sporazumu START“ Džim Riš izrazio je uverenost da će novi zakon ispraviti „prethodne greške“, uz obavezu da se u buduće sporazume o kontroli naoružanja uključe svi tipovi nuklearnog oružja, kao i da se njihovo dejstvo proširi i na Kinu.

„Moramo biti spremni na stratešku situaciju u kojoj će se SAD suočiti sa dva nuklearna neprijatelja – Rusijom i Kinom“, objasnio je Riš.


Portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je juče da Sjedinjene Američke Države smatraju da Rusija nastavlja da se pridržava kvantitativnih ograničenja u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) i insistiraju na njegovom daljem poštovanju.
Istovremeno, on je izrazio uverenost da dalje obostrano poštovanje ovog sporazuma odgovara interesima u oblasti bezbednosti ne samo SAD, već i njihovim saveznicima i ostatku sveta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR