Glas Javnosti

MOSKVA I PEKING glavni naftni partneri

Svet
Autor: Glas javnosti

Saudijska Arabija više nije glavni kineski snabdevač sirovom naftom, ali je ponovo postala Rusija, posle 19 meseci.

U maju je kineski uvoz iz Rusije dostigao rekordnih 8,42 miliona tona, što je 55 odsto više nego godinu dana ranije, saopštila je kineska Opšta carinska uprava. U odnosu na april, prema pisanju Gardijana, dnevni uvoz je porastao za skoro četvrtinu, sa 1,59 na oko dva miliona barela dnevno.

Kina je najveći svetski uvoznik nafte, a njene potrebe su porasle u maju, pa je ukupan uvoz povećan za 12 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Iako znatno sporije, povećan je i uvoz iz Saudijske Arabije, devet odsto veći nego pre godinu dana na 7,82 miliona tona ili 1,84 miliona barela dnevno.

Ali to je manje nego u aprilu, kada je uvoz iz te zemlje iznosio 2,17 miliona barela dnevno. Poslednji podaci takođe pokazuju da je Kina prošlog meseca uvezla 260.000 tona iranske sirove nafte. Ovo je treća pošiljka iz Irana od decembra, što samo potvrđuje da, uprkos američkim sankcijama, Kina nastavlja da kupuje naftu od te zemlje.

Posle ruske invazije na Ukrajinu i sankcija zapadnih zemalja uvedenih Moskvi, kineske rafinerije su iskoristile popuste od oko 30 odsto koje je dala Rusija. Tako je značajno povećana upotreba naftovoda Sibir-Pacifik.

„Kineske kompanije, uključujući državne rafinerijske gigante Sinopec i Zhenhua Oil, povećale su kupovinu ruske nafte, privučene velikim popustima nakon što su se velike zapadne naftne i trgovačke kompanije povukle zbog sankcija“, piše Gardijan.

Istovremeno, pomogla je Rusiji da zadrži punu kasu uprkos sankcijama. U maju su prihodi od izvoza nafte iznosili oko 20 milijardi dolara. Važnu ulogu odigrao je i rast cena nafte – za godinu dana porasla za 60 odsto, na oko 112 dolara po barelu.

Iako je Kina u početku izbegavala bilo kakav komentar o ratu, kritikovala je sankcije Rusiji kao „finansijski terorizam“ i „ekonomsko naoružanje“ i osudila prodaju oružja Ukrajini od strane Sjedinjenih Država i Britanije.

Činjenica da je Rusija trenutno glavni naftni partner Kine takođe se tumači kao suptilno pozicioniranje oko rata u Ukrajini i podrška Vladimiru Putinu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR