Glas Javnosti

MOSKVA: Adekvatno ćemo odgovoriti na sve pokušaje zapadnih zemalja da konfiskuju rusku imovinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija će adekvatno i efikasno odgovoriti na sve pokušaje zapadnih zemalja da konfiskuju ruske nekretnine i aktive, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Više puta smo govorili o nelegitimnosti jednostranih prinudnih mera zapadnih zemalja u vezi sa ruskom imovinom u inostranstvu.

Više puta smo isticali da je zaplena imovine Ruske Federacije protivzakonita i krši osnovne principe i norme međunarodnog prava, uključujući suverenu ravnopravnost država“, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se dodaje u saopštenju, takvi koraci mogu se okvalifikovati samo kao „eklatantno zadiranje u suverenu imovinu i banalna i direktna krađa imovine jedne države od strane grupe država“.


Istovremeno, zemlje „kolektivnog Zapada“ mogu biti sigurne da će „svaki njihov pokušaj da konfiskuju ruske nekretnine, kao i druge aktive, neizbežno dobiti adekvatan i efikasan odgovor“, zaključili su u ruskom Ministarstvu.
Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog „Juroklira“ (Euroclear) – jednog od najvećih svetskih sistema za transakcije i kliring. Krajem oktobra međunarodni depozitor „Juroklir“ izvestio je da je za devet meseci 2023. godine zaradio oko 3 milijarde evra kamata na ulaganje u sankcionisanu rusku imovinu.

Glas javnosti/Sputnjik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR