Glas Javnosti

Morske krave na Floridi umiru od gladi

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako je prošle godine zabeležen pad smrtnosti morskih krava na Floridi, stručnjaci upozoravaju da ove životinje i dalje umiru alarmantnom brzinom.

"Morske krave uglavnom uginu od gladi jer na ovom području nestaje morske trave. Situacija je alarmantna", rekao je u biolog Džejms Badi Pauel za Rojters. 

"Ovde će doći na hiljade morskih krava očekujući švedski sto. A njega neće biti. Onda će početi da gladuju i na kraju zbog toga uginuti, kao i zbog drugih zdravstvenih problema povezanih s pothranjenošću", dodao je Pauel.

Državna kancelarija za očuvanje riba i divljih životinja navodi da morske krave gladuju zbog zagađenja vode. Prošle godine je na tom području zabeleženo 800 uginulih morskih krava, a pretprošle 1.100. Do sada je ove godine uginulo njih 45.
 
Iako su ove životinje zaštićene na Floridi, njihovo stanište nije. Osim nedostatka hrane, na njihovu populaciju negativno utiču brodovi i cvetanje otrovnih algi. 
 
Lokalne vlasti morskim kravama daju hiljade kilograma salate kako bi im pomogle u ishrani. Tako je prošle godine tim ugroženim životinjama ponuđeno više od 90.000 kg salate.
 
"Čini se da su morske krave generalnoo u boljem stanju. Mislim da smo sigurno pomogli nekim jedinkama. Blaža zima definitivno znači bolju šansu za njihovo preživljavanje", rekla je biološkinja Mišel Pasavic.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR