Glas Javnosti

MOGUĆI PROBLEM ZA SRBIJU? Bugari najavljuju ZATVARANJE GASOVODA

Svet
Autor: Glas javnosti

Bugarska je saopštila da će, ukoliko Rusija počne da plaća tranzit gasa u rubljama, Bugarska zaustaviti tranzit ruskog gasa.

Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je odobrilo privremenu proceduru za otplatu duga po obveznicama denominavanim u stranoj valuti, ali je upozorilo da će plaćanja biti izvršena u rubljama ako sankcije spreče banke da isplate obave u valuti u kojoj su te hartije emitovane.

"Tvrdnje da Rusija ne može da ispuni svoje obaveze po osnovu suverenog duga su neistinite. Imamo potrebna sredstva da servisiramo svoje obaveze", naveo je ministar finansija Anton Siluanov u saopštenju.

Rusiji dospeva na naplatu 117 miliona dolara u sredu po osnovu dve serije obveznica denominovanih u dolarima.



Zapad je uveo sankcije Moskvi zbog događaja u Ukrajini, čime je Rusiju isključio iz pojedinih delova globalnog finansijskog tržišta, što je izazvalo najgoru ekonomsku krizu u toj zemlji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi Informer.

Nekoliko ruskih banaka je isključeno iz svetske međubankarske mreže SWIFT, čime je onemogućeno da se novac prebaci van Rusije.

Ako devizne isplate ne budu moguće, ministarstvo finansija je navelo da će otplate evroobveznica biti izvršene u rubljama, što je, jednako neispunjenju obaveza. Rublja je poslednjih nedelja pala na rekordno nizak nivo prema dolaru i evru.



"Zamrzavanje deviznih računa ruske centralne banke i vlade može se posmatrati kao želja nekoliko zapadnih zemalja da se izazove veštačko neizmirivanje dužničkih obaveza", ocenio je Siluanov.

Ako Rusija počne plaćanje u rubljama, Bugarska će zaustaviti tranzit gasa

Ruska ambasadorka u Sofiji Eleonora Mitrofanova na video-brifingu podsetila je da je Bugarska između 48 zemalja na listi neprijateljskih zemalja Moksve, što znači da će sva plaćanja prema Bugarskoj biti realizovana u rubljama.Ekspert bugarske vlade Martin Vladimirov za BNT je rekao da Bugarskoj preti gubitak od dve milijardi leva, odnosno milijardu evra od investicije Turskog toka preko njene teritorije ukoliko Gasprom zahteva da plaća tranzit ruskog gasa u rubljama.



Inače, prema aktuelnom dogovoru, isplata bi trebalo da se vrši u dolarima.

Podsetimo, izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je 1. februara ove godine, na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada. Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR