Glas Javnosti

Moderni 'Robin Hud'  ponovo u akciji: Kradu novac od bogatih i šalju ga humanitarnim organizacijama!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Grupa hakera pod nazivom ,,Dark sajd” u široj javnosti je postala poznata po svojim modernim ,,Robinhudovskim” postupcima, pošto  deo ukradenog novca dobijenim napadima na IT sisteme velikih kompanija, daju u dobrotvorne svrhe, uplatom na račune raznih humanitarnih organizacija.

Radi se o ucenama kompanija pomoću hakerskih napada na njihove softverske sisteme koje drže u blokadi sve dok im ta firma ne isplati traženi novac. ,,Dark Sajd” tvrdi na svom blogu, da napadaju samo velike profitabilne kompanije i da njihova meta nikada nisu bile obrazovne institucije, bolnice i starački domovi, vladine ustanove i druge slične organizacije, navode strani mediji.

Jedan od poslednjih u nizu njihovih sajber kriminalnih napada bio je na američku naftnu kompaniju ,,Kolonijal pajplajn”, što je prouzrokovalo gašenje gasovoda u SAD. Ova banda, kako je nazivaju zapadni mediji, u poslednje tri godine koštala je  kompanije ukupno najmanje deset milijardi dolara.

Foto: Pixabay

Eksperte iz oblasti zaštite od sajber-kriminala lane je iznenadila odluka grupe ,,Dark Sajd” da deo ukradenog novca daju u humanitarne svrhe, obrazlažući to izjavom da ,,posle iznuđenih milijardi dolara, sada žele da svet učine boljim mestom za život. ,,Mislimo da je pošteno da deo novca koji su nam kompanije uplatile ode u dobrotvorne svrhe. Bez obzira na to što mislite da je ovo što radimo loše, drago nam je kada znamo da smo pomogli nečijem životu. Poslali smo prve donacije”, saopštili su ovi hakeri prošle godine.

Tada su objavili i kopije uplatnica od po 10.000 dolara u bitkoinima za sve dobrotvorne organizacije kojima su ih donirali, zajedno sa priznanicama za porez koje su dobili u zamenu za 0,88 bitkoina. Donacije su uplatili neprofitnim humanitarnih organizacijama “The Water Project” i “Children International”, međutim, ova druga asocijacija je saopštila da neće zadržati novac dobijen na taj način.

Ova kriminalna sajber grupa je uplatu novca obavila posredstvom američke usluge pod nazivom “The Giving Block”, koju koristi 67 različitih neprofitnih organizacija iz celog sveta, među kojima su I ,,Save The Children”, ,,Rainforest Foundation” i ,,She’s The First”.

The Giving Block, osnovan 2018. godine,  za sebe navodi da je „jedino neprofitno rešenje za prihvatanje donacija u kriptovalutama” - kako bi ponudila kriptovalutnim „milionerima” mogućnost da iskoriste „ogroman poreski podsticaj za doniranje bitkoina i drugih kriptovaluta direktno neprofitnim organizacijama”.

Foto: EnvatoElements

Britanski BBC je, recimo, pokušao da anonimno uputi donaciju posredstvom  mrežnog sistema The Giving Block pri čemu im, kako su napisali, nije postavljeno nijedno pitanje u vezi sa verifikacijom identiteta.

Dopuštanjem anonimnih donacija iz potencijalno nelegalnih izvora, otvara se mogućnost pranja novca, izjavio je novinarima istražitelj kriptovaluta Filip Gradvel iz “Chainanalysis”, ukazujući da je neophodno da sve firme koje se bave kripovalutama obezbede čitav niz zaštitnih mera za sprečavanje pranja novca”.

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR