Glas Javnosti

MMF MORAO DA PRIZNA: Rusija je mnogo otpornija na sankcije nego što se očekivalo

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska ekonomija se bolje izborila protiv spoljnih pritisaka nego što se očekivalo, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ekonomskoj situaciji u Evropi.

„Ruska ekonomija je otpornija na sankcije nego što su u početku očekivali mnogi eksperti. Ekonomija se, nakon naglog pada u drugom kvartalu prošle godine, oporavila u trećem i četvrtom kvartalu smanjujući pad proizvodnje u 2022. godinu za oko 2,1 odsto“, piše u dokumentu.


Neočekivano dobri rezultati Rusije na kraju prošle godine povezani su sa stabilnim izvozom nafte. Osim toga, zbog rasta cena i održavanja obima trgovine, naftna i gasna industrija je ostvarila rekordan profit.

U MMF-u smatraju da će u 2023. godini doći do naglog smanjenja prihoda od poreza zbog pada cena nafte i gasa i smanjenja obima prodaje, ali će doći do rasta BDP-a za 0,7 odsto.

Prema proceni pomoćnika ruskog predsednika Maksima Oreškina, rast BDP-a će na kraju tekuće godine biti između jedan i dva odsto.

Ranije je premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio da je Zapad prilikom uvođenja sankcija pokušavao da ubedi sve da one nisu usmerene protiv Rusa, ali sada je svima jasno da je glavni cilj bio upravo ruski narod.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR